ASK: Pejović neustavno ambasador i nezakonito prima po 3.168 eura

"Javni interes podredio privatnom interesu, suprotno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije", piše u rješenju ASK
220 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2018. 09:12h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović ne može imati status ambasadora jer je time prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i to je neustavno, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

ASK je, odlučujući po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), potvrdio da je Pejović nezakonito prima mjesečni dodatak u neto iznosu od 3.168 eura (3.599 bruto) od maja 2017. godine.

"Pejović je ostvario materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovnu zaradu kao ambasador u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji. To je ostvareno na osnovu Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu platu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a ta uredba se odnosi samo na lica koja su zaposlena u dipolomatsko-konuzularnom predstavništvu u inostranstvu, te tako javni interes podredio privatnom interesu, suprotno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije", piše u rješenju ASK u koje su "Vijesti" imale uvid.

Agencija upozorava i da predsjednik Crne Gore nije donio ukaz o opozivu Aleksandra Andrije Pejovića.

"Obavljajući dvije funkcije ministar evropskih poslova povrijedio je Ustav Crne Gore koji u članu 104 jasno zabranjuje predsjedniku i članovima Vlade da vrše poslaničku i drugu javnu funkciju. Funkcije ministra i ambasadora su javne funkcije u skladu sa zakonom o sprečavanju korupcije... Obavljajući funkciju ambasadora kao drugu javnu funkciji, ministar evropskih poslova dodatno ostrvaruje svakomjesečnu materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovnu zaradu od 3.168,25 eura neto, čime je javni interes podredio privatnom interesu koji se ogleda u značajnom novčanom iznosu", konstatovano je u odluci ASK.

ASK je utvrdio da je prekšen i Zakon o vanjskim poslovima jer diplomata ne može biti član organa političke partije, a Pejović je član Glavnog odbora DPS-a.

CGO je 1. februara, uz zahtjev ASK o pokretanju postupka, tražio od premijera Duška Markovića da razriješi Pejovića jer krši Ustav u dijelu nespojivosti funkcija.

Prema podacima CGO Pejović mjesečno prima ukupno 4.690 eura od maja prošle godine. Uz to plaćen mu je smještaj u Briselu, za čiji je mjesečni zakup iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura.

Pejović je izjavio da funcije ministra i glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore EU obavlja u skladu sa zakonom.

On je saopštio da se CGO često bavi njegovom ličnošću.

"A ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija".

Pejović je rekao da će sačekati mišljenje ASK.

"Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije da se radi o nezakonitom radu i ponašanju crnogorskih institucija, a ne na zajednički rad na evropskoj integraciji", saopštio je Pejović dan nakon zahtjeva CGO o njegovom razrješenju.

Bonus video: