URA: Mozambik, Kenija i Liban po slobodi medija bolji od Crne Gore

U obrazloženju izvještaja za Crnu Goru stoji sve ono što se u Crnoj Gori "pod aminom vladajuće partije ponavlja godinama", kazao je šef Medijskog tima GP URA
1675 pregleda 30 komentar(a)
Jevrić, Foto: GP URA, GP URA
Jevrić, Foto: GP URA, GP URA

Crna Gora je u 2020. po osnovnom pokazatelju demokratije u jednom društvu – slobodom medija, u redu sa Mozambikom, Kenijom, Libanom, koji su istina bolje plasirani od Crne Gore na rang listi slobode medija koji je danas objavila međunarodna organizacija “Reporteri bez granica”, kazao je šef Medijskog tima Građanskog pokreta URA Bojan Jevrić.

On kaže da takav rezultat nipošto ne iznenađuje imajuću u vidu društveni kontekst koji trideset godina kreira "nesmijenjena autokratska vlast na čelu sa DPS-om."

“Ove godine, ako se upoređujemo sa komšijama iz regiona, komparacija je takođe zastrašujuća. Sve države iz regiona daleko su ispred Crne Gore (BiH – 58. mjesto, Hrvatska – 59. mjesto, Albanija – 84. mjesto i Srbija 93. mjesto)”, kaže Jevrić.

On kaže da u obrazloženju izvještaja za Crnu Goru stoji sve ono što se u Crnoj Gori "pod aminom vladajuće partije ponavlja godinama".

“Dakle, imamo konstataciju da su profesionalni mediji i dalje pod pritiskom vlasti, nerazriješene napade na novinare, tužbe protiv novinara i medija, što čak javno afirmiše i sam predsjednik Đukanović, zatim finansijsko podržavanje provladinih medija od državnih institucija”, ukazuje Jevrić.

On ističe jasno iznijet nalaz u izvještaju, u kojem se, kako je kazao, "navodi da je Javni servis (RTCG) pod rukovodstvom bliskim DPS-u i da ta medijska kuća ne obavlja funkciju javnog servisa."

“Dakle, potvrđuje se teza koju URA već duže vrijeme saopštava javnosti a ona je da je javni servis otet od građana Crne Gore i da je stavljen u ruke formalnih i neformalnih partijskih činovnika”, navodi Jevrić.

Osvrće se i na dio izvještaja u kojem se, kako je rekao, problematizuje hapšenje novinara pod sumnjom da su svojim objavama izazvali paniku i nered.

“Dakle, takav verbalni delikt, još jedino moguće postoji u afričkim državama, pa je zato Crna Gora na ovoj rang listi dobila upravo onakvo mjesto kako zaslužuje”, zaključuje na kraju šef medijskog tima URA.

Bonus video: