NA SAJTU DOSTUPNI BRUTO IZNOSI

Vlada izmijenila zarade: Markoviću plata četiri puta veća od prosječne, potpredsjednicima tri puta

Milutin Simović i Zoran Pažin imali su tako u martu oko 2.720 bruto, odnosno 2.510. Rafet Husović i Marija Vučinović 2.510, odnosno 2.622 eura
31523 pregleda 34 komentar(a)
Partijske članarine navodno povjerljivi podaci: Vrh Vlade, Foto: Savo Prelević
Partijske članarine navodno povjerljivi podaci: Vrh Vlade, Foto: Savo Prelević

Generalni sekretarijat Vlade promijenio je podatke o zaradama izvršne vlasti za prethodnih sedam godina, koje su sada na sajtu dostupne samo u bruto iznosima.

Da bi neko znao koliko zarađuje premijer i njegovi najbliži saradnici, kao i njihovi prethodnici koji su na tim mjestima bili od 2013. godine od kada su platni spiskovi dostupni, mora od objavljenog iznosa da oduzme poreze i doprinose. Do marta prošle godine objavljivanje su neto platne liste premijera, potpredsjednika i zaposlenih u Generalnom sekretarijatu iz kojih je bilo vidljivo ko i koliko izdvaja i za partijsku članarinu, uplaćivanje doprinosa Fondu PIO, zdravstvenom osiguranju, prirezi.... Na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) od marta 2019. iznosi zarada na sajtu su u bruto, a sada je Generalni sekretarijat Vlade i retroaktivno promijenio spiskove i za prethodnih šest godina.

Prema izvještaju, koji je objavljen na sajtu Generalnog sekretarijata, bruto zarada premijera Duška Markovića u martu je iznosila oko 3.000 eura (kao i u januaru i februaru), skoro četiri puta više u odnosu na prosjek u Crnoj Gori.

Potpredsjednici Vlade imali su platu tri puta veću u odnosu na prosječnu bruto zaradu, koja je u februaru, prema posljednjim podacima Monstata iznosila 785 eura.

Milutin Simović i Zoran Pažin imali su tako u martu oko 2.720 bruto, odnosno 2.510. Rafet Husović i Marija Vučinović 2.510, odnosno 2.622 eura.

Generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić primila je 2.238 eura bruto, šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović 1.937, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Slavko Stojanović 2.331, a rukovodilac Vladine Službe za odnose s javnošću Srđan Kusovac 1.873 eura.

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević u martu je imao bruto zaradu od 2.323 eura, a zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić 1.297 eura.

Ekspert za slobodan pristup informacijama i bivši član Savjeta AZLP Radenko Lacmanović rekao je “Vijestima” da je Agencija ranije donijela mišljenje da se objavljuju bruto iznosi, kako bi se zaštitili osjetljivi podaci, na primjer iznosi koji se izdvajaju za alimentaciju. “Odlučeno je da se objavljuju bruto iznosi zarada, a na osnovu toga je lako izračunati koliki je neto iznos”, kazao je Lacmanović.

U Skupštini Crne Gore i dalje objavljuje zarade u neto iznosima, kao i ministarstva. Takođe, u izvještajima o prihodima i imovini funcionera, koji su dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), nalaze se neto iznosi zarade funkcionera, što je praksa i u regionu.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću ranije su rekli da se ne objavljuju podaci koliko funkcioneri uplaćuju članarinu partijama iz kojih dolaze, zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

“Takođe, stavom Vrhovnog i Upravnog suda koji je iskazan u presudama, potvrđeno je da su podaci o plaćanju članarine političkim partijama, podaci koji se ne mogu učiniti dostupnim javnosti kao informacije od javnog značaja, tj. da su posebna kategorija ličnih podataka. Dakle, riječ je o podacima kojima bi se povrijedilo pravo na privatnost ili drugo pravo nekog lica u slučaju da se učine dostupnim ili pak njihovim objavljivanjem”, rekli su iz Vladinog Biroa.

Ukupno poresko opterećenje na zarade u Crnoj Gori iznosi oko 40 odsto.

Premijer ima osam savjetnika, potpredsjednici ukupno 13

Za plate osam savjetnika premijera mjesečno se izdvaja oko 15,8 hiljada eura. Savjetnici premijera su, pored Srđana Kusovca, Vladimir Beratović, Radule Raonić, Dragana Radulović, Merima Baković, Ljubo Knežević, Mirjana Ivanović, Salko Luboder.

Njihove bruto zarade kreću se od 1,8 hiljada do 2,2 hiljade eura bruto.

Milutin Simović ima pet savjetnika. To su Dragoljub Janković, Miodrag Kankaraš, Sandra Veličković, Svetlana Mitrović i Vatroslav Belan. Njihove bruto zarade iznose od 1,5 hiljada do 1,9 hiljada eura.

Pažin ima četiri savjetnika - Alena Nikezića, Vuka Vujnovića, Ljiljanu Radonjić i Đinu Popović. Njihove bruto zarade iznose od 1,5 hiljada do 1,9 hiljada eura.

Husovića savjetuju Admir Adrović, Mirsad Azemović, Mirsad Nurković i Amer Nokić. Njihove bruto zarade iznose od 1,5 hiljada do 1,6 hiljada eura.

Preporučujemo za Vas