URA: Napraviti privremenu zgradu intenzivne njege za COVID 19 pacijente kako bi rad KCCG tekao nesmetano

“To znači da apsolutni prioritet mora biti omogućavanje funkcionalnosti KC kako bi on mogao da obavlja svoju osnovu funkciju zbrinjavanje najtežih pacijenata, ali i razne procedure operativnog liječenja”, naglašavaju iz URE
2627 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Imajući u vidu da se ne može znati koliko će trajati pandemija koronavirusa, i da ne znamo da li nas očekuju novi talasi obolijevanja u narednim mjesecima, kao i da do pronalaska vakcine ili sticanja kolektivnog imuniteta moramo naučiti da živimo sa korona virusom zdravstvene vlasti moraju preduzeti sve da obezbijede funkcionalnost zdravstvenog sistema, smatraju u URI.

Zbog toga, kako navode, zdravstveni tim URE predlaže da se hitno na slobodnim površinama u okviru kompleksa Kliničkog centra krene sa izgradnjom privremene intenzivne njege sa neophodnim respiratorima i ostalim sadržajima gdje bi se liječili COVID 19 pacijenti.

“Ta privremene intenzivna njega bi se priključila na postojeću infrastrukturu KCCG i omogućila bi bolje funkcionisanje Kliničkog centra, ali i cjelokupnog zdravstvenog sistema. Ovakve projekte privremenih bolnica smo mogli vidjeti u mnogim zemljama u svijetu. Ovo smatramo jednim od prioriteteta u ovom trenutku posebno ako imamo u vidu da su već više od mjesec dana zaustavljeni operativni programi osim najhitnih slučajeva“, ističu u URI.

Pojašnjavaju da je Klinički centar Crne Gore jedina ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori i da je kao takva odavno preopterećena.

“Korona virus samo je dodatno opteretio prostorne, ambijentalne i tehnološke kapaciteta Kliničkog centra, a ako ovo potraje KC će još dugo biti paralisan”, opominju oni.

Navode i podatak da se gotovo 50% svih bolničkih pregleda i više od 60% operacija u državi obavi u KCCG.

“To znači da apsolutni prioritet mora biti omogućavanje funkcionalnosti KC kako bi on mogao da obavlja svoju osnovu funkciju zbrinjavanje najtežih pacijenata, ali i razne procedure operativnog liječenja”, naglašavaju iz URE.

Dodaju da su aktuelni operacioni blok i intenzivna njega odavno mali i nedovoljni za potrebe KC, što se posebno ogleda u nedostatku smještajnih kapaciteta i blizini intenzivne njege operacionom bloku.

“Sve dok se u postojećoj intenzivnoj njezi liječe pacijenti oboljeli od COVID-a 19 operacioni programi biće svedeni na minimum, a tercijalni nivo zdravstvene zaštite biće praktično paralisan“, opominju u URI.

Ističu i da je URA još u januaru 2018. godine predstavila program reforme zdravstvenog sistema pod nazivom – “Zdravstvo za sve”.

„Još tada smo apelovali, a danas ponavljamo da je neophodno u što kraćem roku donijeti odluku o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji novog II bloka Kliničkog centra uz izgradnju nove zgrade urgentnog bloka sa smještajnim kapacitetima i operacionom salama. Dok se ne krene u te projekte ne možemo imati funkcionalan sistem zdravstvene zaštite“, zaključuju u URI.

Bonus video: