Premijerski sat: Kako će Vlada pomoći nezaposlenima i penzionerima?

Premijerski sat, tokom kojeg će pitanja predsjedniku Vlade postavljati predstavnici poslaničkih klubova, zakazan je za srijedu
8529 pregleda 5 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Premijer Duško Marković trebalo bi da odgovori tokom premijerskog sata, koji je predviđen za srijedu, kako Vlada planira da pomogne 36.000 nezaposlenih i skoro 40 hiljada penzionera sa primanjima ispod 200 eura, koji spadaju u najugroženije kategorije stanovništva.

Odgovor na to pitanje traži poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević (SDP), koji je u obrazloženju pojasnio da je u posljednjih mjesec i više dana, usljed novonastalih okolnosti zbog epidemije koronavirusa, broj nezaposlenih porastao skoro za 3.000.

Nezaposlenih je, kako je naveo, na Zavodu za zapošljavanje skoro 36.000, dok od 110.000 penzionera, njih 30 odsto prima penziju ispod 200 eura.

"Da li mislite da bi učestali pozivi na solidarnost i zajedništvo u crnogorskom društvu mogli da dovedu do političke volje da se uvedu posebna poreska opterećenja prema svim građanima koji ne mogu svojim legalnim prihodima da dokažu porijeklo imovine koju posjeduju“, naveo je Konjević.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, pitaće premijera zašto nije prihvatio i učinio javnim set urgentnih mjera pomoći građanima zbog epidemije covid-19, koji je predložio DF.

Set mjera DF-a uključuje finansijsku pomoć svakom punoljetnom građaninu u visini pola minimalne zarade, dodjelu paketa neophodnih proizvoda i kompleta zaštitne opreme od zarazne bolesti svakom domaćinstvu...

"Ko vam je dao za pravo da borbu protiv koronavirusa zloupotrijebite tako što ćete je pretvoriti u izbornu kampanju DPS-a? Šta mislite kako se osjećaju oni građani koji ne pripadaju vašoj kliki, a žive po pravilima policijskog časa? Koji su razlozi da ne uradite mnogo više nego što ste do sada uradili i od onoga što ste kao nove mjere najavili za budućnost“, navodi Mandić.

Markovića je pitao i zašto je iz pomoći isključen veliki broj ugroženih pojedinaca i domaćinstava, zašto snažnije ne podrži ugrožene zanatske radnje, preduzeća, ljude koji traže posao i preduzetnike, kao i koliko novca je planirano za prevazilaženje krize i sa kojim iznosom sada raspolažu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branimir Gvozdenović, pitaće premijera koliko je građana i privrednih subjekata obuhvaćeno dosadašnjim mjerama za dio socio-ekonomske sanacije projektovanih posljedica koronavirusa u Crnoj Gori.

Predsjednik kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije, Boris Mugoša (SD), pitaće premijera kada se očekuje definisanje paketa dugoročnih mjera za podršku privredi.

"Da li je urađena i odrađena projekcija neophodnih sredstava u ovoj godini za realizaciju svih mjera, uključujući i navedene dugoročne, kao i izvora iz kojih će se ta sredstva obezbijediti".

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović će u ime kluba BS, Hrvatske građanske inicijative i koalicije "Albanci odlučno", premijera pitati da li Vlada planira da nastavi započete kapitalne projekte na sjeveru države.

Da li su poništene nezakonite odluke Komisije o podjeli stanova

Poslanik Neđeljko Rudović će u ime kluba poslanika SNP-Demos, premijera pitati da li je Vlada preduzela mjere za poništenje odluka Komisije za stambena pitanja u slučajevima kada nije poštovana Odluka o kriterijumima.

"Koje posljedice će snositi članovi Komisije za donošenje takvh nezakonitih odluka? Zašto se dokumenti o radu Komisije za period 2006-2016. i dalje, protivno Ustavu i zakonu, kriju od javnosti", pitaće Rudović.

Zanima ga i koliko je stanova za službene potrebe u državnoj svojini, njihova kvadratura i procijenjena vrijednost, a iste podatke traži i za stanove, zabilježene u evidenciji Uprave za imovinu, koji ne potpadaju pod definiciju stana za službene potrebe.

Bonus video: