ASK može lakše da kontroliše funkcionere

U izvještaju, koji se odnosi na period od 1. jula do 30. decembra 2019. godine, navodi se da je na planu borbe protiv korupcije, Agencija za sprečavanje korupcije nastavila sa jačanjem kapaciteta i sprovođenjem antikorupcijskih mjera iz svoje nadležnosti, uključujući realizaciju preporuka Evropske komisije na planu izdavanja prekršajnih naloga i oduzimanja imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja
862 pregleda 1 komentar(a)
Braniće izvještaj na Odboru za evropske integracije: Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević, Foto: Boris Pejović
Braniće izvještaj na Odboru za evropske integracije: Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević, Foto: Boris Pejović

Crna Gora je u drugoj polovini 2019. godine „nastavila da bilježi značajne rezultate u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, koji su afirmisani usvajanjem dokumenata koji se odnose na ispunjenje obaveza definisanih, prevashodno, kroz završna mjerila“.

To se navodi u kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, o kome će poslanici u Skupštini raspravljati na nekoj od narednih sjednica a koji je u skupštinskoj proceduri.

Prije Skupštine, izvještaj će na Odboru za evropske integracije predstaviti glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Drljević.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 1. jula do 30. decembra 2019. godine, navodi se da je na planu borbe protiv korupcije, Agencija za sprečavanje korupcije nastavila sa jačanjem kapaciteta i sprovođenjem antikorupcijskih mjera iz svoje nadležnosti, uključujući realizaciju preporuka Evropske komisije na planu izdavanja prekršajnih naloga i oduzimanja imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja.

“U okviru sistema za razmjenu podataka, Agencija je u izvještajnom periodu uspostavila elektronsku razmjenu podataka sa Centralnom bankom Crne Gore, što Agenciji omogućava uvid u kreditni registar, te time i kvalitetniju kontrolu javnih funkcionera u smislu kontrola prihoda i imovine”, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se navodi da je u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala,u izvještajnom periodu, Viši sud u Podgorici imao u radu ukupno 12 predmeta zbog krivičnih djela iz oblasti visoke korupcije, protiv 50 fizičkih i dva pravna lica.Od ukupnog broja predmeta u radu, u dva su donijete osuđujuće presude protiv četiri lica, dok je u jednom predmetu donijeta oslobađajuća presuda protiv dva lica. Četiri predmeta su riješena na drugi način - odbačajem ili obustavom.

Kada je u pitanju bilans rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala,navodi se da je u toku 2019.Viši sud u Podgorici u radu imao 45 predmeta, protiv 212 lica. U ovim predmetima, kako piše u izvještaju, donijeto je 67 osuđujućih presuda, od čega su 62 na osnovu sporazuma o priznanju krivice, koje su postale pravosnažne.

U izvještaju se pominje i rad Odbora za izborno zakonodavstvo, bez komentarisanja činjenice da je završio bez dogovora. Navodi se međutim da su usvojene izmjene nekoliko izbornih zakona, čiji su predlagači ustvari bili poslanici vladajuće koalicije.

U dijelu pravosuđa piše da je pokrenut jedan disciplinski postupak protiv sudije, dok ih protiv tužilaca nije bilo.

Na planu regionalne saradnje navodi se da je Crna Gora tome veoma posvećena i da je članica oko 35 regionalnih organizacija.

Detaljno se navode usvojeni zakoni u ovom periodu, strategije ali i koje su susrete imali crnogorski zvaničnici.

Ponavlja se opredeljenost da Crna Gora nastavi sa ponavljanjem zadataka čije ispunjenje je uslov za ulazak u EU.

Četiri slučaja u kojima su oštećeni novinari

U dijelu izvještaja koji se tiče slobode medija, navodi se da su se u izvještajnom periodu dogodila četiri slučaja u kojima su oštećeni novinari, od kojih je u dva odbačena krivična prijava. U jednom je, kako se navodi, sproveden postupak odloženog krivičnog gonjenja, dok je u drugom slučaju protiv osumnjičenog podnijeta krivična prijava i preduzimaju se dokazne radnje.

“Shodno obavezujućem uputstvu vrhovnog državnog tužioca za intenziviranje rada na predmetima napada na novinare i imovinu medija, kako onim koji su se desili nedavno, tako i napadima iz ranijih godina, ovim predmetima je dat prioritet u radu i državna tužilaštva redovno dostavljaju izvještaje o postupanjima u ovim predmetima”, navodi se u izvještaju. Evropska komisija je u svom prošlogodišnjem izvješaju o napretku Crne Gore na putu ka EU, potencirala da bi država trebalo da, između ostalog, “značajno pojača i tretira kao prioritet nastojanja da se istraže slučajevi napada na novinare”.

Bonus video: