O ZAKONU SE JOŠ NIJE DISKUTOVALO, DPS ŽELI PO KRATKOM POSTUPKU

SD vaga oko amnestije osuđenika

DPS je u obrazloženju na početku sjednice objasnio da je, između ostalog, razlog smanjenje prenatrpanosti zatvora što je preporuka Savjeta Evrope
1583 pregleda 3 komentar(a)
Boris Mugoša, Foto: Savo Prelević
Boris Mugoša, Foto: Savo Prelević

Poslanički klub Socijaldemokrata nije precizirao da li će podržati Predlog zakona o amnestiji, koji su predložile njihove kolege iz vladajuće koalicije a koji je na dnevnom redu sjednice koja je u toku.

Skupštinske inicijative u ime vlasti uglavnom potpisiju poslanici klubova DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i kluba manjinskih partija, što ovdje nije bio slučaj. “Predlog zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izdržava u Crnoj Gori je na dnevnom redu tekuće sjednice parlamenta i o njemu se još nije diskutovalo i glasalo”, rekao je “Vijestima” šef Poslaničkog kluba SD Boris Mugoša.

Poslanici SD-a, kako je rekao, nisu učestvovali u njegovoj pripremi zbog čega nijesu među potpisnicima.

O predlogu zakona koji podrazumijeva smanjenje kazne osuđenima za pet, 10 ili 15 odsto, poslanici bi trebalo da razgovaraju kao posljednjoj tački dnevnog reda. Predlog zakona o amnestiji stajao je u skupštinskoj proceduri još od kraja 2017. jer, prema informacijama “Vijesti”, SD nije bio spreman na njegovo usvajanje. Tada su predlagači bili ta partija, DPS, klub manjinskih partija i BS.

Inicijativa je ponovljena u aprilu ove godine, kada je DPS tražio da se po skraćenom postupku uvrstu na sjednicu koja se bavi problematikom epidemije i njenim posljedicama.

U predlogu koji je u proceduri piše da su amnestijom izuzeta, kako se navodi, lica koja su osuđena za ratne zločine, krivična djela iz oblasti polne slobode, osuđeni za korupciju, kao i oni koji su na potjernicama jer odbijaju odlazak u zatvor.

DPS je u obrazloženju na početku sjednice objasnio da je, između ostalog, razlog smanjenje prenatrpanosti zatvora što je preporuka Savjeta Evrope.

Danijela Pavićević (SNP) je na sjednici, kada je predlog uvršten u dnevni red, rekla da joj nije jasno zašto je hitno. 

“Želim da vjerujem da ste zaboravili da izuzmete od amnestije počinioce teških krivičnih djela, pa pozivam da se amandmanom izuzmu iz amnestije i da se čuje mišljenje struke“, kazala je Pavićević, sa čim se složio i Ivan Brajović

Preporučujemo za Vas