Carević otpustio i Anu Samardžić, glavnu gradsku arhitekticu

Carević se na ovakav potez odlučio nakon brojnih pritužbi građana i investitora na rad glavne gradske arhitektice, koji su iznosili krupne optužbe
24775 pregleda 62 komentar(a)
Carević, Foto: Opština Budva, Opština Budva
Carević, Foto: Opština Budva, Opština Budva
Ažurirano: 29.04.2020. 11:52h

Gradonačelnik Budve, Marko Bato Carević razriješio je dužnosti glavnu gradsku arhitektice Anu Samardžić, zbog nesavjesnog obavljanja posla.

To je "Vijestima" potvrđeno u gradskoj upravi.

Carević je juče razriješio dužnosti i potpredsjednika Opštine Vladimira Bulatovića, sekretarku za društvene djelatnosti Ljiljanu Pjerotić, a iz svog kabineta je otpustio i Anđelu Ivanović.

Samrdžićka danas nije odgovorila "Vijestima" na pitanje da prokomentariše ovakvu odluku Carevića i optužbe koje su iznijete na njen rad.

Carević se na ovakav potez odlučio nakon brojnih pritužbi građana i investitora na rad glavne gradske arhitektice, koji su iznosili krupne optužbe.

Prvi čovjek Budve nedavno je tražio od Samardžičke da se izjasni na optužbe koje su iznijete.

Da se izvrši kontrola rada službe glavne gradske arhitektice insistirala je još u novembru prošle godine budvanska URA "zbog neobjektiovnog i pristrasnog odlučiivanja".

Kap koja je prelila čašu da Carević donese ovakvu odluku, je bio slučaj gradnje hotela na zemlji mještana u centru grada.

U rješenju o razrješenju Carević tvrdi da se glavna gradska arhitektica nije u zakonskom roku izjasnila na zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje, da bi mu potom poturila na potpisivanje nezakonito rješenje.

"Dostavljenjem nezakonitog rješenja predsjdniku na potpis što je u suprotnosti za pozitivnopravnim propisima, čime je zloupotrijebila službenu dužnost jer je kao stručno lice dostavila akt iz domena svoje nadležnosti predsjedniku na potpis kako bi dao saglasnost na predloženo idejno rješenje , iako je znala i morala znati prema pravilima struke da predsjednik nema nadležnost za donošenje istog", navodi se u rješenju o razrješenju Samardžićke u koje su "Vijesti" imale uvid.

Kao dokaza da da se radi o namjernoj zloupotrebi, kako stoji u rješenju , potvrđuje činjenica da je glavni gradski arhitekta nakon odbijanja predsjednika da potpiše nezakonito rješenje, 29. novembra prošle godine donijela rješenje kojim je odbila zahtjve podnosilaca.

Samardžićka je imenovana u junu 2018. kao vd glavne gradske arhitektice i nju je imenovao tadašnji gradonačelnik Dragan Krapović.

Iako je zauzimala mjesto koje je pripadalo Demokratskoj Crnoj Gori, ona nije imala podršku te partije.

Samardžićka, diplomirana arhitektica, od 2004. radi u Opštini Budva na poslovima urbanizma.

Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji obajekata Opština Budva je prije dvije godine ustanovila Službu gradskog arhitekte.

Upravo to mjesto je ključno da se dobije zeleno svjetlo za gradnju u Budvi, jer bez potpisa glavne gradske arhitektice na idejno rješenje, ne može se uraditi glavni projekat, a potom i prijaviti gradnja.

Bonus video: