ŽPM: Nema napretka bez dostojanstvenog rada

Borbe za politička prava žena i za pravo na rad i dostojanstven život su neodvojive, poručuju iz Ženske političke mreže
452 pregleda 0 komentar(a)
Ženska politička mreža, Foto: ŽPM
Ženska politička mreža, Foto: ŽPM

Pravo na dostojanstven rad je osnovno i neotuđivo, bez kojeg nema društvenog napretka, ni ekonomskog rasta, saopštili su iz Ženske političke mreže (ŽPM), čestitajući Međunarodni praznik rada.

„Uvjereni smo da se sada više nego ikad, u kontekstu pandemije, trebamo osloniti na sve dostignute standarde, ostavariti punu tehničku i istraživačku saradnju, ujediniti resurse, ali i pokazati naglašenu i nepodijeljenu odgovornost u kreiranju adekvatnih socio-ekonomskih politika koje će zaštititi pravo na dostojanstven rad, uvesti snažnije socijalne politike i jedino tako osigurati pravdu“, naveli su iz ŽPM.

Iz ŽPM su čestitali Međunarodni praznik rada, koji, kako su kazali, podsjeća na početke borbe za radnička prava i opominje da je dostojanstveni rad osnovno, neotuđivo pravo svakog čovjeka.

„Smatramo da nema društvenog napretka i ekonomskog rasta bez dostojanstvenog rada, kao i da dostignuti nivo ljudskih prava ne može i ne smije biti ugrožen ni zbog jednog drugog društvenog cilja“, kazali su iz ŽPM.

Oni su dodali da su borbe za politička prava žena i za pravo na rad i dostojanstven život neodvojive.

„Cijeli razvijeni svijet jednom je dostigao nepodijeljenu saglasnost oko pitanja dostojanstvenog rada i pretočio ih u Deklaraciju Međunarodne organizacije rada o osnovnim principima i pravima na radu“, podsjetili su iz ŽPM.

Oni su poručili da nema dostojanstvenog rada ukoliko su radnici protiv svoje volje bez posla i u uslovima siromaštva i ako se zloupotrebljavaju prava iz rada i po osnovu rada.

Dostojanstvenog rada nema ni ako se, kako su dodali iz ŽPM, za njega ne stvaraju uslovi, izostaje sindikalno organizovanje i dosljedno sprovođenje dogovorenih mjera i standarda i postoje prepreke za efektivan dijalog.

„Praznik rada ove godine provodimo u posebnim okolnostima s obzirom na mjere borbe protiv pandemije, ali nas one ujedno upozoravaju i opominju koliko su vrijednosti čovječanstva ranjive i koliko može biti krhko tlo na kojima počiva razvoj“, zaključili su iz ŽPM.

Bonus video: