Minić: Marković da zaustavi devastacijske projekte dozvoljene Zakonom o energetici

"Razvijene zemlje Evrope su zaustavile ove štetne projekte i uložile milijarde eura kako bi riječne tokove vratili u prvibotno stanje, dok naše Ministarstvo ekonomije, pa ni Vlada, pa ni Ustavni sud, nemaju namjeru da to učine, već pronalaze nove načine kako da u uslovima epidemije zaobiđu zakon, procedure i javne rasprave, koje su neizostavan proces pri donošenju, izmjenama i dopunama svih zakona pa i Zakona o energetici", navodi se u saopštenju
1830 pregleda 1 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokrate, Demokrate
Valentina Minić, Foto: Demokrate, Demokrate

Izmjenama i dopunama Zakona o energetici, dozvoljava se dalja devastacija prirode, smatra poslanica Demokrata Valentina Minić, koja je pozvala premijera Crne Gore, Duška Markovića "da, kao što je to obećao u Pljevljima, hitno zaustavi devastacijske projekte kojima je cijeli svijet okrenuo leđa".

"Bez učešća javnosti, bez učešća delegiranih predstavnika civilnog sektora u radnoj grupi, bez mogućnosti učešća u javnoj raspravi u periodu od kraja 2019. do 8. maja ove godine, bez poštovanja načela transparetnosti, bez osvrta na analize ekonomskih stručnjaka o neisplativosti mHE i njihove neodrživosti, bez osvrta na analize ekspereta iz oblasti zaštite životne sredine, bez osvrta na analize pravnih eksperata o propustima i desetinama pravnih nepravilnosti u toku dodjele koncesija, energetskih i upotrebnih dozvola za izgradnju i puštanje u rad mHE, bez jasno utvrđenih kriterijuma, bez izglasanog javnog interesa, bez presuda Ustavnog suda, bez ikakvog obzira, Ministarstvo ekonomije namjerava da ovim Zakonom dozvoli dalju devastaciju naše majke prirode", tvrdi ona.

Kako saopštrava Minićeva, uprkos protestima građana i NVO sektora rijeke u Crnoj Gori pretvorene su u cjevovode.

"Preko 13 i po miliona eura oteto je od građana u prethodnih 5 godina. Milioni su preko računa za struju i subvencija za mHE poklonjeni DPS energo-funkcionerskoj mreži. Naše rijeke su pretvorene u cjevovode uprkos mnogobrojnim protestima građana, NVO sektora i šire javnosti. Priroda i jedinstveni ekosistemi rijeka su trajno devastirani na zahvaćenim tokovima a šteta je neprocjenjiva. Tolika, da će decenije biti potrebne da se boidiverzitet ovih područja vrati u približno, ali nikada više identično stanje", navodi se u saopštenju poslanice Demokrata.

Prema njenim tvrdnjama, Vlada, Ustavni sud i Ministarstvo ekonomije koriste pandemiju da zaobiđu zakon, procedure i javne rasprave.

"Razvijene zemlje Evrope su zaustavile ove štetne projekte i uložile milijarde eura kako bi riječne tokove vratili u prvibotno stanje, dok naše Ministarstvo ekonomije, pa ni Vlada, pa ni Ustavni sud, nemaju namjeru da to učine, već pronalaze nove načine kako da u uslovima epidemije zaobiđu zakon, procedure i javne rasprave, koje su neizostavan proces pri donošenju, izmjenama i dopunama svih zakona pa i Zakona o energetici", navodi se u saopštenju.

"Pozivam ovim putem Ministarstvo ekonomije da hitno „ad acta“ stavi izmjene i dopune sramnog Zakona do momenta kada se steknu uslovi da na javnim raspravama učestvuju svi zainteresovani građani kao i NVO sektor", saopštila je poslanica Demokrata.

Članove zakona koji omugućavaju bogaćenje pojedinaca na račun građana i prirode, kako tvrdi, moraju se izostaviti iz nacrta jer bi u suprotnom to bio presedan u situaciji kada građani, u ovom ekonomskom sunovratu, ne mogu platiti osnovne životne namirnice a kamoli finansirati vaše energo-profitire plaćajući najskuplju struju iz OIE u Evropi, zaključuje Minićeva u saopštenju.

Bonus video: