Radulović: Kako je moguće da se u Voli marketima prodaju maske kad je to dozvoljeno samo u licenciranim radnjama

Podsjeća i da će maske po preporuci NKT-a od ponedjeljka biti zakonom obavezne u zatvorenim javnim prostorima i da će to predstavljati novi udar na budžet građana (oko 80e mjesečno za četvoročlanu porodicu) i to smatra neprihvatljivim
18533 pregleda 36 komentar(a)
Marija Radulović, Foto: URA
Marija Radulović, Foto: URA

Stavljanje medicinskih sredstava u prodaju od strane trgovaca bez licence podliježe zakonskom gonjenju a upravo se to dešava u Crnoj Gori bez sankcionisanja već danima, tvrdi Marija Radulović, članica Glavnog odbora URA i odbornica te partije u podgoričkoj skupštini.

Ona navodi da su građani upoznati da se u jednom trgovinskom lancu (konkretno u “Voli” marketima) prodaju medicinske maske i ako je njihova prodaja po zakonu Crne Gore dozvoljena smo u apotekama, tj. specijalizovanim radnjama za prodaju medicinskih sredstava.

“Taj dio reguliše član 41 Zakona o medicinskim sredstvima gdje jasno stoji da se medicinska sredstva i oprema ne može prodavati u radnjama bez licence. Svi znamo da se “Voli trade” bavi prodajom robe široke namjene i bilo bi pravo čudo i pravna gimnastika da sada doznamo da se možda u registru kod nadležnog organa specijalizovano bavi i prodajom medicinske opreme i sredstava”, ukazuje Radulović.

Ona napominje da nadležni organi u ovoj situaciju građanima duguju objašnjenje zbog ove situacije.

“Duguju objašnjenje i kako i na koji način je “Voli trade” mogao da obavi trebovanje medicinske opreme jer je i taj dio regulisan Zakonom o medicinskim sredstvima u kojem stoji da trebovanje i uvoz medicinskih sredstava i opreme obavlja samo pravno lice koje ima dozvolu za takvo nešto”, kaže Radulović.

Osvrće se i na neprimjerene cijene maski u doba pandemije koronavirusom u Crnoj Gori.

“Ovo je vrijeme kad se svijet poziva na solidarnost i društvenu odgovornost a mi vidimo da pohlepa u Crnoj Gori ima priliku da dođe do izražaja. Redvna cijena maski prije ove pošasti bila je 0.11e za komad, a država prema svojim građanima trebala je da pokaže odgovornost i da cijena maske bude upola manja 0.05e, bez obzira na to što se promijenila cijena od dobavljača. Osim toga i dalje nije razriješena misterija da li se u apotekama širom crne Gore nalaze maske iz donacija”, ukazuje Radulović.

Podsjeća i da će maske po preporuci NKT-a od ponedjeljka biti zakonom obavezne u zatvorenim javnim prostorima i da će to predstavljati novi udar na budžet građana (oko 80e mjesečno za četvoročlanu porodicu) i to smatra neprihvatljivim.

“Što se tiče trgovinskih lanaca oni bi svi trebali da kupcima podijele maske besplatno pri ulazu u markete (po uzoru na neke zemlje kao Austriju npr.) kao vid dobrog gesta i domaćina koji uzajamno vraća poštovanje koje je građnin iskazao tako što je došao da svoj novac troši u njihovim marketima”, zaključuje Radulović.

Bonus video: