pitali ko je nadležan da sasluša katnića

DF: Hitno sazvati sjednicu Tužilačkog savjeta nakon Milićevih tvrdnji

Iz Demokratskog fronta tvrde da članovi Tužilačkog savjeta strahuju od Katnića, jer im "na sebi svojstven način prijeti i ucjenjuje kompromatima iz prošlosti"
7616 pregleda 7 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2020. 13:22h

Demokratski front (DF) pozvao je Tužilački savjet da hitno sazove sjednicu i odredi se prema tvrdnjama poslanika Srđana Milića da mu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio kako je Svetozar Marović iznio iz Crne Gore 400 miliona eura.

"Podsjećamo da je upravo Milivoje Katnić predložio Svetozaru Maroviću sporazum o krivici kojim je predviđeno da vrati 1.100.000 evra, i da u humanitarne svrhe uplati još 100 hiljada evra. Sudeći po tvrdnjama poslanika Milića ispada da je neko u SDT-u i Višem sudu za sporazum o krivici sa Svetozarom Marovićem ostvario značajnu milionsku korist jer mu je dozvolio da iznese 400 miliona evra iz države. I umjesto da odgovori na Milićeve optužbe, Milivoje Katnić nas upućuje na poeziju Matije Bećkovića i poziva se na starocrnogorstvo kao dodatak ZKP-u, ali su zato njegove tužiteljke Lidija Vukčević i Stojanka Radović tražile i dobile da Nebojša Medojević i Milan Knežević budu stavljeni u zatvor bez skidanja imuniteta jer su ukazivali na moguću korupciju u crnogorskom pravosuđu", navodi se u saopštenju DF-a.

U tom političkom savezu pitaju ko je nadležan da sasluša Katnića i utvrdi "ko je i kako iz Crne Gore iznio 400 miliona eura". 

"Ono što je izvjesno to sigurno nije Ivica Stanković, personifikacija kompromitovanosti i korupcije, o čemu najbolje svjedoče telefonski razgovori profesora Duška Kneževića i Nena Vujoševića kao dokaz endemske korupcije i reketiranja u crnogorskom tužilaštvu. Da li je moguće da u trenutku kad se država nalazi pred kolapsom, i kad premijer Duško Marković najavljuje da će se država zaduživati po zelenaškim kamatnim stopama samo da bi servisirala obaveze prema penzionerima, da nijedna nadležna pravosudna institucija nema hrabrosti da sasluša Milivoja Katnića i utvrdi kako su iznijete 400 milona evra stečene organizovanim kriminalom i zloupotrebom službenog položaja", navode iz DF-a.

Iz Demokratskog fronta tvrde da članovi Tužilačkog savjeta strahuju od Katnića, jer im "na sebi svojstven način prijeti i ucjenjuje kompromatima iz prošlosti". 

"Ali DF je dokazao da se nikog ne plaši u raskrinkavanju kriminalno koruptivne hobotnice u crnogorskom pravosuđu. Zato javno prozivamo Milivoja Katnića da saopšti đe se đedoše 400 miliona evra ili bolje reći ko se sve ugradio u sporazum o krivici Svetozara Marovića? Dovoljno je za početak da se provjere imovinski kartoni tužilaca i sudija koji su direktno i indirektno vodili postupak protiv tzv. Budvanske grupe, i sigurno da će se doći do frapantnih podataka. Posebno ukazujemo predstavnicima međunarodne zajednice zabrinutim za v.d. stanje u pravosuđu, da se Crna Gora nalazi pred državnim kolapsom i da je to isključivo odgovornost režima", saopšteno je iz DF-a.

Iz tog političkog saveza su pozvali na korjenite kadrovske promjene u tužilaštvu i sudovima.

"Upravo slučaj Svetozara Marovića pokazuje da Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Lidija Vukčević, Stojanka Radović i jedan broj sudija više ne mogu obavljati nikakve funkcije u pravosuđu, i ukoliko neko bude insistirao na konsenzusu oko ovih pitanja, mora znati da je to uslov svih uslova da dobijemo depolitizovano tužilaštvo i sudove", zaključuju iz DF-a.

Preporučujemo za Vas