Katnić: Starocrnogorac ne prepričava privatne razgovore

"Sve što mislim o Milićevom karakteru može se naći u pjesmi Matije Bećkovića ’Balada o žabi’”, kazao je Katnić
44934 pregleda 117 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je juče “Vijestima” da se sa poslanikom Srđanom Milićem vidio prije tri i po godine i da su tada vodili privatan razgovor, o kojem u javnosti ne bi iznosio detalje, pa ni o Svetozaru Maroviću.

To je rekao odgovarajući na pitanje kako komentariše tvrdnje Milića, izrečene juče u Skupštini, da mu je tužilac tokom susreta na Virpazaru kazao da je bivši visoki funkcioner DPS-a i predsjednik političkog savjeta te partije “iznio iz države 400 miliona eura”.

Katnić je kazao da je Milić tražio od njega da se sretnu i da je to učinio jer je riječ o predsjedniku partije.

“Naglasio bih da je to bio privatni razgovor, a ja kao Starocrnogorac ne iznosim detalje između dvije osobe, držim se tog pravila. Sve što mislim o Milićevom karakteru može se naći u pjesmi Matije Bećkovića ’Balada o žabi’”, kazao je Katnić.

Milić je o Maroviću i glavnom specijalnom tužiocu govorio na sjednici državnog parlamenta tokom razmatranja Predloga zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim su on i njegova koleginica Danijela Pavićević predložili da izdvajanja u budžetu za sektor zdravstva ne budu manja od 25 odsto.

Danijela Pavićević, Srđan Milić
Danijela Pavićević i Srđan Milić (arhiva)(Foto: Boris Pejović)

“Državi fali sada 400 miliona. Para ima. Pozivam ministra finansija da umjesto što traži novac vani, ode kod Katnića jer on zna gdje su pare”, kazao je između ostalog Milić.

On najprije nije kazao ko je funkcioner DPS-a, ali je Milan Knežević (DF) tražio prekid sjednice sazivanje kolegijum parlamenta kako bi se odlučilo da Katnić dođe u Skupštinu i podijeli informacije koje ima.

“Riječ je o Svetozaru Maroviću”, kazao je potom Milić.

Katnić je objasnio da se sa Milićem posljednji put vidio 25. ili 26. oktobra 2016. godine, desetak dana nakon hapšenja grupe optužene za organizovanje nereda pred parlamentarne izbore.

“Od tada se više nijesmo ni čuli ni vidjeli. Sve što želim da kažem o Svetozaru Maroviću, rekao sam već podizanjem optužnice protiv bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista. Poznato je da je taj predmet zaključen tako što je Marović potpisao sporazum o priznanju krivice, a nadležni sud je donio presudu i oduzeo vrijednu imovinu. Ja sam više puta u javnim nastupima rekao da je Marović napravio milionsku, možda i stotinama miliona vrijednu štetu, koja je nastala nesavjesnim radom ili korupcijom. Iza svega toga stojim”, naglasio je Katnić.

Dodao je i da mu nije najjasnije koja je poenta Milićevog nastupa u Skupštini, posebno ako se uzme u obzir da su razgovarali prije tri i po godine.

Marović je u Specijalnom tužilaštvu ranije priznao da je šef budvanske kriminalne grupe koja je lokalni budžet oštetila za više desetina miliona eura.

Na osnovu njihovog sporazuma, u podgoričkom Višem sudu kažnjen je sa tri godine i 10 mjeseci zatvora i obavezan da Opštini Budva vrati 1.100.000 eura i u humanitarne svrhe uplati 100.000 eura.

Međutim, nakon što je pušten iz pritvora u maju 2016. godine - otišao je u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru.

Zvaničan razlog bilo je liječenje.

I dalje izbjegava robiju, ali i da vrati novac.

Oštre riječi i uvrede na plenumu

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović potvrdio je “Vijestima” da se u skupštinskoj sali posvađao sa potpredsjednikom Skupštine Branimirom Gvozdenovićem.

Kazao je da je u sali Gvozdenović krenuo prema njemu i da su razmijenili oštre riječi i uvrede, pa je reagovalo skupštinsko obezbjeđenje.

Svađi je prethodila prepirka u Skupštini kada je Vučurović govorio o pomoći NATO-a i da bi tu pomoć mogli da preprodaju “oni koji su bliski režimu”.

Gvozdenović ga je više puta upozorio da krši proceduru, nakon čega je proglasio pauzu...

Bonus video: