Minić: NKT da hitno snabdije sve stomatološke ordinacije zaštitnom opremom

Doktori stomatologije, stomatološke sestre i zubni tehničari su "prepušteni sami sebi i potpuno istisnuti iz zdravstvenog sistema Crne Gore", ocjenjuje poslanica Demokrata
2197 pregleda 4 komentar(a)
Minić, Foto: Demokrate
Minić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.05.2020. 13:40h

Poslanica Demokrata, Valentina Minić, kazala je kako nije istina da, u susret otvaranju stomatoloških ordinacija, ima dovoljno zaštitne opreme i da se ona može naći, kako se, navodi Minić, moglo čuti na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti 30. aprila.

"Ova tvrdnja je apsolutno neistinita, jer sam lično pozvala pet dobavljača stomatološke, tj. medicinske opreme u Crnoj Gori od kojih je jedan i Monterfam. Iz ove ustanove sam dobila informaciju da oni ništa od opreme nijesu u mogućnosti da prodaju stomatološkim ordinacijama jer cjelokupnom nabavkom i raspoređivanjem, tj. preusmjeravanjem opreme rukovodi NKT na čelu sa ministrom poljoprivrede. Od ostalih kompanija sam dobila informaciju da hirurških maski nema u prodaji, isti slučaj je i sa partikularnim maskama, zaštitnim odijelima, a rukavice, dezificijensi na bazi alkohola i hlora kao i viziri i zaštitne naočare, skuplje su u odnosu na cijene u januaru i februaru, zbog povećanja nabavnih cijena", kazala je Minić.

Dodaje da su doktori stomatologije, stomatološke sestre i zubni tehničari "prepušteni sami sebi i potpuno istisnuti iz zdravstvenog sistema Crne Gore".

"Dok ministar poljoprivrede određuje zdravstvenim radnicima ko će moći, a ko neće moći da kupi zaštitnu medicinsku opremu koja je neophodna za rad, dok se maske prodaju po Voli i Aroma marketima po cijeni od oko 29. do 30. eura po paklu (oko 0.60 centi/komad), doktori stomatologije, stomatološkke sestre i zubni tehničari, koji se, podsjećam, nalaze na samom vrhu liste Svjetske zdravstvene organizacije kada je obolijevanje Covidom 19 u pitanju, prepušteni su sami sebi i potpuno istisnuti iz zdravstvenog sistema Crne Gore. Oprema, tj. obična hirurška maska koja je između ostalog od IJZCG propisana za „nekovid“ pacijente, ponavljam, nije adekvatna zaštita i predstavlja rizik po stomatologe, stoga je država dužna da ih zaštiti, i prije početka rada stomatološkim ordinacijama obezbijedi značajnu donaciju zaštitnih odijela, naočara, vizira, rukavica i partikularnih maski sa standardizovanim FFP2,FPP3, N95 ili N100 nivoom zaštite", navodi poslanica Demokrata.

Ona smatra da će povećanje nabavnih cijena medicinske opreme, nemogućnosti nabavke iste, veliki krediti u kojima se nalazi većina vlasnika stomatoloških ordinacija i zubotehničkh laboratorija, te smanjen obim posla koji će u uslovima pandemije potrajati, dovesti do masovnog otpuštanja radnika u tom sektoru.

"Ukoliko država ne pomogne i nakon otvaranja ordinacija ne nastavi da subvencioniše struku koja se bavi očuvanjem oralnog zdravlja građana Crne Gore ne samo što će cijela grana medicine biti znatno redukovana već će preko 1500 ljudi i njihovih porodica doći u bezizlaznu situaciju. Šteta po zdravstveni sistem i visoki standard i kvalitet usluga koji su stomatolozi sami izdradili, biće nemjerljiva", navodi Minić.

Ona je pozvala NKT da hitno omogući adekvatno snabdijevanje svih stomatoloških ordinacija standardizovanom zaštitnom opremom od strane Montefarma ili iz donacija.

"Pozivam IJZCG da protokolom za „nekovid“ pacijente zaštiti svoje kolege i građane, tim prije što vizir i hirurška maska u „oblaku“ aerosola ne mogu zaštiti osoblje od zaraze, kao što stomatolozi ne mogu znati ko je asimptomatski prenosilac. Ako se pacijenti koji idu na rehabilitaciju mogu testirati prije odlaska u zdravstvenu ustanovu, zašto takav protokol ne bi važio i za odlazak kod stomatologa u uslovima kada najavujete masovna, nasumična testiranja? I na kraju, pozivam Vladu da hitno donese set mjera koji će stomatološkim i zubotehničkim laboratorijama pomoći da održe svoje ordinacije solventnim, a to podrazumijeva produženo subvencionisanje za cjelokupan period trajanja epidemije, kao i za period oporavka ekonomije, a ne samo do 4. maja kada „goloruki“ počinju sa radom", zaključuje se u saopštenju poslanice Demokrata.

Bonus video: