Opozicija: Otkinite prvo od svojih, pa uzmite i naše; Vladajuća koalicija: "Bojkotašima" poseban tretman

Partije podržavaju ideju da se dio njihovog novca prebaci zdravstvu, SDP najavio predlog zakona, DPS traži da bojkotaši nose najveći teret, dok opozicija upire prostom na funkcionere vlasti i tajkune
16353 pregleda 22 komentar(a)
Opozicija ne vjeruje premijeru, vladajuće partije hvale njegov predlog: Marković u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Opozicija ne vjeruje premijeru, vladajuće partije hvale njegov predlog: Marković u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.05.2020. 21:32h

Partije su načelno spremne da se radi povećanja plata zdravstvenim radnicima odreknu dijela novca koji dobijaju iz budžeta. Međutim opozicione smatraju da bi prije toga Vlada trebalo da obezbijedi novac od onih koji su se obogatili na osnovu privilegija bliskosti sa vlastima, dok vladajuća koalicija prioritet vidi u smanjenju prihoda partijama koje bojkotuju Skupštunu.

Predlog o preusmjeravanju partijskog novca medicinarima iznio je premijer Duško Marković tokom premijerskog sata, polemišući sa poslanikom Socijaldemokratske partije Raškom Konjevićem, koji je predložio da se povećanjem plata pokaže zahvalnost zdravstvenim radnicima, policiji i Vojsci.

Predsjednica i poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković juče je najavila da će ta partija formalno predložiti povećanje zarada zdavstvu, policiji, vojsci i prosvjeti:

Draginja Vuksanović
Draginja Vuksanović(Foto: Savo Prelević)

“Očekujemo da će premijer podržati da se posebno oporezuju tajkuni koji su poharali državu za više stotina miliona eura, očekujemo da će prodati i službena skupocjena vozila pa će biti para u kasi za povećanje plata”.

Nekoliko sati nakon najave SDP-a Vlada je objavila da će aprilska plata zaposlenim u zdravstvu i policiji biti uvećana za 15 odsto.

Poslanik i portparol DPS-a Miloš Nikolić rekao je “Vijestima” da je premijerov predlog kvalitetan. “Ipak, za njegovu realizaciju vjerujem da je potreban konsenzus svih političkih aktera”, rekao je.

I članice vladajuće koalicije Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate i Liberalna partija pohvalno su se izrazile o predlogu premijera, iako su LP, kao i DPS ranije bili uzdržani kada je opozicija tražila veće zarade za medicinare.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović rekao je da predlog premijera ima težinu, ali da treba razmotriti najbolji i održivi put finansiranja zdravstvenih radnika.

“Razmišljanje da se smanji izdvajanje sredstava za političke stranke ima svoju opravdanost, ali i negativnih strana. Imamo iskustva u zemljama EU koje ne izdvajaju sredstva za političke partije. Takođe, i neke su u regionu uskratile finansiranje partijama. Ali, da li partije i kandidati u našem društvu mogu sprovoditi značajnu izbornu kampanju ukoliko nemaju dovoljno finansijskih sredstava na raspolaganju? I koliki je to izazov za našu demokratiju i jačanje povjerenja u izborni rezultat? Odnosno, da li bi se tom odlukom izbjeglo prekoračenje linije između legitimnog finansiranja kampanje i nelegitimnih uticaja”, kaže on.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je rekao da će oni podržati predlog Vlade, ali da će tražiti da se novac za partije koje četiri godine bojkotuju parlament usmjere na zdravstvo.

109,06 miliona eura je planirano ovogodišnjim budžetom za bruto zarade zdravstvenim institucijama

I Miloš Nikolić ima slične argumente: “Smatram da bi političke partije koje bojkotuju rad Skupštine i na taj način pokazuju nepoštovanje prema najvišem zakonodavnom domu, trebalo da trpe sankcije, prije svega finansijske kroz smanjeno izdvajanje iz budžeta”.

On navodi da DPS “apsolutno podržava napore za dalje unapređenje položaja ljekara”, podsjetivši da je ove godine povećana zarada zdravstvenim radnicima 12 odsto, a da je predviđeno povećanje naredne godine još tri odsto. “Kao i da je u martu i aprilu isplaćen varijabilni dio zarade u iznosu od 15 odsto čitavom zdravstvenom sistemu”, kaže poslanik DPS.

Nikola Zirojević (SD) saglasan je da “bojkotaši” treba da “budu tretirani kao posebna kategorija” i podsjeća da su oni podržali inicijativu DF-a da se medicinarima povećaju plate, te da bi i ovu da se dio njihovog novca prebaci ljekarima.

Potpredsjednik Demokrata, Dragan Krapović rekao je da je premijer “u sudaru sa nepodijeljenom osudom građana zbog postupaka prema zdravstvenim radnicima”, prebacio teret na partije.

Krapović je kazao da nemaju ništa protiv da se sve plate i izdvajanja njegovoj partiji ukinu, ali da je “prije toga važno iscrpiti druge izvore i sefove koji prelijevaju”. Zato predlažu da Vlada oduzme stanove funkcionerima DPS-a koje su dobili po povoljnim uslovima i dodijelii ih zdravstvenim radnicima, oduzme sve funkcionerske privilegije, skupocjene službene automobile...

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić kazao je da su, mnogo prije premijera predlagali mjere za pomoć građanima sa naglaskom na nagrađivanje zdravstvenih radnika, i da se “svim visokim funkcionerima u državi plata svede na minimalnu zaradu, a da se sva ušteđena sredstva preusmjere zdravstvenim radnicima”.

“Kada je riječ o onima koji jedini u opoziciji drže riječ i bojkotuju parlament neka se sredstva umanje, ali onima koji kradu neka se potpuno ukinu. Treba napraviti razliku između partija koje zloupotrebljavaju državni budžet i finansiraju se iz crnih fondova ili duvanske mafije i onih koji to čine u skladu sa zakonom”, kaže Radovanić.

I SNP predlaže rješenje: “Oporezivanje tajkuna, prestanak spašavanja propalih preduzeća koja samo gomilaju poreski dug, smanjivanje bezobrazno visokih plata poput one koju prima direktorica “Plantaža”, prestanak zloupotrebe državnih resursa u partijske i izborne svrhe, rasprodaja skupih automobila koji čine vozni park brojnih institucija, prestanak favorizovanja pojedinaca i kompanija bliskih vlasti, eliminisanje crnih fondova su načini za obezbjeđenje povećanja zarada našim ljekarima i medicinskim sestrama koji su tako mnogo učinili za nas tokom trajanja pandemije”.

Iz DEMOS-a je “Vijestima” odgovoreno da nemaju ništa protiv uštede sredstava: “Nažalost, predlog premijera nije bio ozbiljno argumentovan, sa prezentovanim podacima i kao dio ukupnih ušteda, pa je zato više proizveo utisak demagogije i sticanje jeftinih medijskih poena”.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da je saglasan smanjenju, ali kaže da je premijerov predlog neozbiljan i “providan pokušaj da se opoziciji baci udica pa da se okrenu protiv Demokrata i URA”.

Partijama ove godine iz budžeta oko 10 miliona eura

Za redovno funkcionisanje parlamentarnih partija na državnom i lokalnom nivou iz budžeta je za ovu godinu opredijeljeno oko 7,3 miliona eura, što je 870 hiljada više nego prošle godine. S obzirom na to da je ova godina izborna, partije imaju pravo na dodatne iznose novca iz budžeta, odnosno iz stalne budžetske rezerve koja iznosi 2,5 miliona eura.

Od planiranog novca za ovu godinu, DPS-u pripada oko 2,8 miliona ili skoro 300 hiljada eura više nego 2019.

Demokratama pripada 799 hiljada eura, što je oko 100 hiljada eura više. SD-u 460 hiljada(ili 87 hiljada eura više), SNP-u 315 hiljada (40 hiljada više), a BS-u 299 hiljada (24 hiljade više).

SDP-u je za redovan rad ove godine opredijeljeno 386,3 hiljade (59 hiljada više), a GP URA, koja takođe bojkotuje parlament 212,7 hiljada (43 hiljade više). Novoj srpskoj demokratiji pripada 563,5 hiljada eura (156 hiljada više), DNP-u 298,8 hiljada, PzP-u 340,5 hiljada, Albanskoj alternativi 49 hiljada, Forci 89 hiljada, DUA 68 hiljada, Demosu 245 hiljada, HGI 174,8 hiljada i Radničkoj partiji 55,6 hiljada.

Danilović: Sve im je providna demagogija

“Najveća i ogromna sredstva iz budžeta otpadaju na DPS, radi se o milionskim sredstvima na godišnjem nivou. Sve im je providna demagogija. Linearno srežu plate svim državnim funkcionerima do iznosa od 50 odsto i za to dobiju aplauz od svojih botova koji botuju od budžetskog novca. Među tih 200 funkcionera 80 odsto je dobilo partijske i državne stanove, i to neki po više puta, službene automobile, gorivo za njih o državnom trošku, nepovratne ili skoro beskamatne kredite, svima u porodicama su zaposleni svi punoljetni članovi porodica - po pravilu na budžetski konto, i onda im zajedno sa opozicionim poslanicima smanjite na nekoliko mjeseci plate za 50 odsto? Pa to je lakrdija”, kazao je Danilović.

Bonus video: