DF: Đukanović u Crnoj Gori napravio medijsku crnu rupu

"DF zato podsjeća vječitog predsjednika-premijera da je najveći problem oko profesionalnog i slobodnog izvještavanja u Crnoj Gori – upravo on lično. Da upravo Đukanović tokom svih ovih godina generiše sve oblike porobljavanja medija i stavljanja u funkciju njegovih potrepština po vertikali moći", dodaje se u saopštenju
2841 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front
Ilustracija, Foto: Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front, Demokratski front
Ažurirano: 03.05.2020. 12:37h

Demokratski front oglasio se povodom Svjetskog dana novinara, sa posebnim osvrtom na izjavu predsjednika Mila Đukanovića koji je juče medijima uputio podršku za "profesionalno i slobodno izvještavanje”.

"Poslednja izjava Mila Đukanovića, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, je vrhunac političkog i ljudskog licemjerja i beščašća. Iako svih ovih godina nastoji do kraja da porobi medijske slobode, i sve medije stavi pod svoju kontrolu, sad je upravo imao skrupula da se pridruži ovogodišnjoj kampanji UN pod sloganom “Novinarstvo bez straha i favorizovanja”", tvrde u ovom političkom subjektu.

Kako smatraju u DF-u, Đukanović se podsmijava medijskom prostoru Crne Gore.

"Da se Đukanović na sličan način već godinama dvolično ruga građanskim slobodama i pravima, kao i slobodama medija, i više je nego vidljivo. A njegova izjava upravo govori o stepenu beskrupuloznosti da se podsmijava medijskom prostoru Crne Gore i zdravom razumu građana. Zato na Prvom kanalu privatnog Javnog servisa Đukanovića svih ovih godina ide farsa, serija “Đukanović protiv Đukanovića” na temu “Zbori jedno, a čini sasvim drugo”", kaže se u saopštenju.

"DF zato podsjeća vječitog predsjednika-premijera da je najveći problem oko profesionalnog i slobodnog izvještavanja u Crnoj Gori – upravo on lično. Da upravo Đukanović tokom svih ovih godina generiše sve oblike porobljavanja medija i stavljanja u funkciju njegovih potrepština po vertikali moći", dodaje se u saopštenju.

Oni smatraju da Đukanović i ovog puta "kao dokazani homo dupleks, podupire proces koji planski urušava svih ovih decenija, kao posljednji evropski diktator".

U ovom političkom subjektu smatraju da je Đukanović u Crnoj Gori napravio medijsku crnu rupu.

"DF mu zato poručuje da je već odavno izgubio svako pravo da govori na zadatu temu, a ne da još lično daje podršku novinarstvu. I to u zemlji, u kojoj je napravio oglednu medijsku crnu rupu, koja može služiti za buduća proučavanja represivnog učinka nad slobodnim medijima. Za ilustraciju moći i nasilja nad novinarima, uz hapšenja zbog tekstova, uz primjere montiranih sudskih procesa, uz paljenja automobila, prebijanje novinara, bombaške napade na redakcije", navodi se u saopštenju DF-a.

Oni podjećaju na veliki broj napada na novinare u Crnoj Gori.

"Uz to se i dalje ne znaju direktni nalogodavci pritisaka na novinara Tufika Softića i novinarke, među kojima je i Anđela Đikanović, uz redovna privođenja Gojka Raičevića i Dražena Živkovića. A pri svemu tome ubistvo najvećeg borca za slobodu javne riječi u Crnoj Gori, Duška Jovanovića, i dalje ostaje nerasvijetljeno, kao i sve druge radnje, generisane, pa zataškane sa iste adrese, iz vrha režima", kaže se u saopštenju.

Kako tvrde u DF-u, Đukanović je na medijskom nebu Crne Gore pod kontrolu stavio sve što je mogao.

"On se vješto ugradio i u ovu inicijativu UN naglasivši da je “posebno važno zaustaviti širenje lažnih vijesti i dezinformacija”. I na taj način se dodatno razotkrio da je lično dao uput Sudu u Bijelom Polju oko preinačenja odluke i podizanja optužnice protiv mladog Radovana Rakočevića, člana DNP-a, aktivnog učesnika litija, samo zato što je na svom tviter-nalogu prenio vijest iz medija o šefu režima, bez bilo kakvih komentara. Zato DF još jednom javno upozorava Đukanovića da će lično, kao nalogodavac, biti odgovoran za sve što se Rakočeviću desi usljed nimalo bezazlenih višegodišnjih zdravstvenih problema, u kojima se taj mladi čovjek nalazi", kažu u ovom političkom subjektu,

"DF na kraju želi da “ohrabri” nekolike preostale prave medijske kuće u Crnoj Gori: “Blago vama dok vam Đukanović daje podršku za dalji rad. Slobodno novinarstvo ima da procvjeta, na dobrobit mafije i policije, kao dva kraka iste hobotnice Đukanovića.”", zaključio je DF.

Bonus video: