stav predjednice sdp

Vuksanović Stanković: Izbori u atmosferi nepovjerenja opasna avantura

„I u ratnim uslovima smo sa Miloševićevim DPS-om dogovarali izborne uslove, a danas sa 'evroatlantskim' DPS-om to nikako ne ide“, kazala je predsjednica Socijaldemokratske partije
3304 pregleda 11 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: SDP
Vuksanović Stanković, Foto: SDP

Vlast koja želi izbore bez dogovora i u atmosferi nepovjerenja vodi državu u opasnu avanturu i nestabilnost, saopštila je predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, ocjenjujući da u Crnoj Gori u ovom trenutku nema uslova za fer izbore.

Ona je kazala da vjeruje da se, ukoliko ima političke volje sa strane vlasti i ozbiljnog pristupa opozicije, može postići dogovor o makar minimumu uslova za sprovođenje izbora.

Vuksanović Stanković je ocijenila da u Crnoj Gori u ovom trenutku nema uslova za fer izbore.

„Drugo je pitanje da li vlast želi da imamo izbore u jednom takvom ambijentu, rekla bih, nikada lošijem sa stanovišta povjerenja, stanja institucija i nedostatnosti zakonodavnog okvira“, rekla je Vuksanović Stanković u intervjuu agenciji MINA.

Kako je navela, to bi bio prvi put od 1990. godine i uspostavljanja višestranačja da se izbori organizuju mimo bilo kakvog dogovora sa opozicijom i elementarnog konsenzusa o bitnim pitanjima izbornog procesa.

„I u ratnim uslovima smo sa Miloševićevim DPS-om dogovarali izborne uslove, a danas sa „evroatlantskim“ DPS-om to nikako ne ide“, kazala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, vlast koja želi izbore bez dogovora i u atmosferi nepovjerenja vodi državu u opasnu avanturu i nestabilnost, koja ništa dobro ne može donijeti građanima.

„Zato je na njima velika odgovornost“, poručila je Vuksanović Stanković.

Na pitanje koliko na organizaciju izbora može da utiče eventualni novi talas epidemije COVID 19, Vuksanović Stanković je odgovorila da se tamo gdje ima zrele i odgovorne političke elite uvijek može naći optimalan politički odgovor na okolnosti, koliko god one bile ozbiljne i nepredvidive.

Sve to, kako je kazala, podrazumijeva u prvom redu obnovu elementarnog povjerenja, pa potom stvarnu spremnost na dijalog i dogovor, a ne simuliranje i opstrukciju „kakvu je vlast praktikovala sve ovo vrijeme“.

Kako je navela Vuksanović Stanković, Ustav Crne Gore daje odgovor i na pitanje tretmana izbora u takvim okolnostima, kroz mogućnost njihovog odlaganja dok one traju.

„Drugo je pitanje to što za ovu vlast Ustav i zakoni ne znače ništa ako se ne poklapaju sa nekim njihovim trenutnim političkim interesom. Naći će koliko hoćete kreativnih načina da obesmisle i poruše i Ustav i zakon ako postoji političko-partijska odluka da se tako nešto uradi“, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, to je potvrdila i ova situacija oko pandemije.

„Kao što im je partija iznad države, tako su im partijske odluke i interesi iznad zakona i pravnog sistema“, rekla je Vuksanović Stanković.

Govoreći o ulozi Skupštine u toku epidemije koronavirusa, ona je navela da je rad parlamenta bio suštinski suspendovan.

"Skoro 40 dana nijesmo imali zasijedanje Skupštine, bez ikakvog razloga, jer kako radimo ovih dana jednako tako smo mogli raditi i na početku krize", dodala je Vuksanović Stanković.

To je, kako je kazala, mogao da bude dobar povod za početak izgradnje povjerenje i da kriza, koliko god bila teška, doprinese stvaranju nove političke kulture i kohezije.

Kako je rekla Vuksanović Stanković, vlast je odlučila da solira, vjerujući da iz teškog perioda može da izvuče neku političku korist.

"Parlament je jednostavno u percepciji ove vlasti čist dekor i prazna forma, kojega treba lišiti svakog smisla i realnog uticaja na politiku i društvo. Zašto se onda čudimo što nam iz Evropske unije dolaze kritike na račun njegove nefunkcionalnosti", navela je Vuksanović Stanković.

Komentarišući najavu da se plate u zdravstvu mogu finansirati iz smanjenja obima finansiranja političkih partija, ona je navela da se premijer Duško Marković u parlamentu poslužio jeftinom demagogijom, u »nedostatku hrabrosti da oporezuje DPS sponzore koji su poharali državu«.

Vuksanović Stanković kazala je da SDP prihvata predlog za smanjenje budžeta političkih partija, ali da to nije ni izbliza dovoljno da se riješi problem nedostatka sredstava.

“Zato očekujemo da “zabrinuti” premijer podrži predlog SDP-a za povećanje zarada zdavstvu, policiji, vojsci i prosvjeti. Očekujemo da će srezati brojne privilegije funkcionera vlasti, pa će biti novih desetina miliona u državnoj kasi za povećanje plata”, rekla je Vuksanović Stanković.

Javnost je, kako je dodala, šokirana iznosom koji mjesečno prima direktorica "Plantaža" Verica Maraš od oko 7,5 hiljada eura, odnosno 250 eura dnevno.

Vuksanović Stanković je pitala koji ljekar, prosvjetni radnik, ili policajac ima dnevnicu od 250 eura, ili više.

“Nama u SDP-u je razumljiv premijerov pristup kada je riječ o finansiranju partija, budući da svi u Crnoj Gori znaju, a to su utvrdili i nadležni organi, da se njegova partija uglavnom finansira nelegalno, odnosno iz onih famoznih koverti. Te koverte im obezbjedjuju raznorazni tajkuni, pa koga onda može da čudi to što premijer takve ne smije da oporezuje”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, za DPS je partijska kasa mnogo važnija od državne.

Vuksanović Stanković je rekla da se teško oteti utisku da DPS koristi epidemiju koronavirusa za predizbornu kampanju.

"Niko nije toliko politički neznaven da ne vidi taj meki politički marketing koji provejava kroz aktivnosti koje sprovodi vlast. I to će vremenom biti sve izraženije", navela je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da će vlast pokušati da pripiše sebi ogromnu pojedinačnu posvećenost, napor i rezultate medicinara, prosvjetara, pripadnika službi bezbjednosti i svih ostalih.

"Koliko puta je samo SDP tražio u posljednje dvije godine da se značajno poboljša njihov materijalni položaj i uvijek smo nailazili na odbijanje vlasti", dodala je Vuksanović Stanković.

Komentarišući odbijanje amandmana SDP-a na Zakon o finansiranju političkih subjekata, ona je navela da o spremnosti vlasti na dogovor najbolji govori to da nijesu u stanju da pruže ruku dogovora ni oko isplate 200 hiljada eura socijalnih davanja, kako bi se osiguralo da taj novac dobiju oni kojima je najpotrebniji.

„Pri tome, svi u Crnoj Gori znaju da će, makar 50 puta toliko, isplatiti pred izbore iz crnih fondova u raznim kovertama koje smo nedavno imali priliku da vidimo“, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, vlast nije spremna da čak ni toliko investira u minimum povjerenja, koje je više nego neophodno u ovoj situaciji.

„I još u parlamentu obmanjuju javnost da postoji neka navodna obaveza izvještavanja o podjeli tih sredstava, koja suštinski ne postoji“, dodala je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila građanima da sami ocijene koliko, nakon svega, „isprazno i neiskreno odjekuju poruke vlasti o navodnom zajedništvu, solidarnosti i povjerenju“.

Preporučujemo za Vas