Krivokapić: Region može biti zadovoljan obimom pomoći EU

On je, u svojstvu člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista, učestvovao na onlajn sjednici najvišeg političkog tijela ove druge po snazi političke asocijacije na nivou EU
1079 pregleda 4 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Region može da bude zadovoljan obimom finansijske pomoći koju Evropska unija (EU) obezbjeđuje za države u procesu pristupanja, a koja se odnosi na suočavanje sa ekonomsko socijalnim posljedicama pandemije, ocijenio je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

On je, u svojstvu člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista, učestvovao na onlajn sjednici najvišeg političkog tijela ove druge po snazi političke asocijacije na nivou EU.

Teme Predsjedništva su bile vezane za izazove sa kojima se države suočavaju u borbi protiv koronavirusa, odgovora EU i država, kao i razmatranje ključnih političkih izazova u 2020. sa posebnim naglaskom na izbore koje se održavaju ove godine.

Krivokapić je, kako se navodi u saopštenju, izrazio nadu da kriza oko koronavirusa može dovesti do stvaranja novog entuzijazma za proširenje EU i jačanja ritma te politike i ugleda Unije u zemljama Zapadnog Balkana.

On je naveo da region može da bude zadovoljan obimom fnansijske pomoći koju EU obezbjeđuje za države u procesu pristupanja a koja se odnosi na suočavanje sa, prije svega, ekonosmko socijalnim posljedicama pandemije.

Krivokapić je ocijenio da je ključno da EU značajno osnaži svoju politiku uticaja na države, odnosno njihove vlasti u smislu suštinske demokratske transformacije.

“Svima je jasno da svjedočimo simuliranju a ne sprovođenju reformi, da nema okupljanja progresivnih snaga niti inkluzivnog pristupa koji je posebno neophodan u uslovima ovakvih kriza, već imamo primjetnu tendenciju da se kriza iskoristi za učvšćivanje vlasti“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da je politika EU uslovljavanja i jačeg političkog upravljanja procesom proširenja, kao ključne novine nove metodologije na Zapadni Balkan, dobra osnova za snažnije prisustvo EU i efektivniji uticaj na demokratske procese u državama regiona.

“Ti procesi, svima je jasno, godinama stagniraju ili nazaduju“, smatra Krivokapić.

Krivokapić je naveo da ima ohrabrujućih signala da može doći do promjene ritma u procesu pregovaranja, da će taj proces biti više politički a manje birokratski usmjeravan, uz precizne mehanizme afirmisanja pravih i sankcionisanja simuliranih reformi.

“Na taj način bi se suzio prostor za izgovore i opravdanja ovdašnjih vlasti zbog toga što nema rezultata i napretka na evropskom putu. Od stepena te vrste političko-demokratskog uticaja na zemlje regiona zavisiće i ugled EU u našim državama“, zaključio je Krivokapić.

Bonus video: