DF predložio mjere za vladu nacionalnog spasa

U dokumentu je navedena potreba efikasnog pravosuđa, reorganizacija zdravstvenog sistema
7058 pregleda 83 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2020. 21:39h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) uputili su danas Skupštini Predlog rezolucije o novoj održivoj ekonomskoj politici u Crnoj Gori u uslovima kontinuiranih epidemijskih opasnosti i globalnih kretanja, koja je, kako su ocijenili, pravi put kako da se od zatočenog dođe do održivog, solidarnog i prosperitetnog društva.

Rezoluciju su potpisali poslanici Branko Radulović, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Milutin Đukanović.

Kako se navodi, predložene su mjere koje bi trebalo da predstavljaju osnov rada „Vlade nacionalnog spasa“, koja bi sprovela i prve slobodne izbore.

„Na taj način bi neophodna tranzicija društva bila efikasna, manje bolna i bez mogućih konflikata. Ako režim ostane na pozicijama očuvanja ličnih interesa i privilegija i po cijenu budućnosti Crne Gore, tada ove mjere treba da budu osnov rada prve demokratske vlade“, piše u obrazloženju Rezolucije u koju su “Vijesti” imale uvid.

U dokumentu je navedena potreba efikasnog pravosuđa, reorganizacija zdravstvenog sistema i unapređenje položaja zdravstvenih radnika. Takođe da se finansijski podrži njihovo usavršavanje, kao i da se pozovu da se vrate oni koji su napustili državu.

Rezolucija predlaže tri vrste mjera – urgentne, primarne i strukturne.

Urgente mjere podrazumijevaju jednokratnu finansijsku podršku svim građanima u visini minimalne zarade, odnosno polovina minimalne zarade za maloljetne osobe, podršku domaćinstvima u neophodnim proizvodima, u preventivnoj zaštitnoj opremi (maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju), kao i podršku u proizvodnji hrane.

Među predloženim primarnim mjerama su ažuriranje registra socijalno ugroženih građana na osnovu stvarnih potreba, besplatna zaštitna zdravstvena oprema i novčana pomoć, subvencioniranje računa za električnu energiju i komunalne usluge, novčana pomoć penzionerima, podjela vaučera od 50 eura za kupovinu ljekova za hronične i akutne bolesnike, koji su u stanju socijalne potrebe i penzionere sa penzijom do 250 eura.

“Zabraniti svako neosnovano povećavanje cijena robe i usluga, intenzivirati pregovore sa kreditorima o reprogramu i mogućim otpisom javnog i o mogućnostima novog zaduživanja... Redukovati zarade u javnom sektoru, ambasadama, regulatornim agencijama, institucijama, akcionarskim društvima u kojima je većinski vlasnik i osnivač država ili lokalna samouprava, tako da neto zarada i druga primanja maksimalno iznose 1500 eura mjesečno i uvrstiti doktore medicine u A i B platni razred zarada u javnom sektoru”, navodi se u Rezoluciji.

Predloženo je i ukidanje ili smanjenne nadoknada, nagrada, rashoda za materijal, službena putovanja, ukidanje subvencija za obnovljive izvore električne energije, svođenje na minimum upotrebu službenih vozila.

Među predloženim strukturnim mjerama su osnivanje Instituta za razvoj, Razvojne banke i Agrobanke, preduzeća Državni poslovni sistem koje će biti vlasnik nacionalizovanih strateških industrija, Fonda za Crnu Goru...

Za nelegalno stečenu imovinu 70 odsto stopa poreza

Predlaže se i da se uvede sopstvena valuta perper, reprogramira javni dug kako bi se produžio grejs period, sprovede puna reindustrijalizacija, uspostavi održiv i moderan saobraćajni sistem...

“Uvesti novu poresku politiku, tako da ona bude i stimulativna i konkurentna, sa nultom stopom za pojedina poreska opterećenja prema određenim socijalnim strukturama, sektorima i geografskim područjima, kao i progresivnu stopu za ekstra profit i stopu od 70 odsto za imovinu za koju nema uporišta u legalno prijavljenim prihodima”, navodi se u Rezoluciji.

Bonus video: