URA: Država u kojoj se poziva na deratizaciju neistomišljenika i hapsi zbog objava na Fejsbuku ne može biti demokratija

Drago im je, kazali su iz pokreta URA, što gotovo sve relevantne međunarodne organizacije shvataju karakter DPS režima u Crnoj Gori i što više nema fingiranja u njihovim izvještajima
3272 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA
Ažurirano: 06.05.2020. 12:00h

Izvještaj „Fridom hausa“ po kojem Crna Gora nije demokratska država, poprilično jasno ilustruje stanje u državi, sa pretpostavkom da ona nikada nije ni bila demokratska, saopštili su iz građanskog pokreta URA.

„Država koja u svojoj istoriji nikada nije imala slobodne i fer izbore i u kojoj se nikada na takvim izborima nije smijenila vlast ne može biti demokratska. Država u kojoj aktuelni predsjednik i vođa režima poziva na deratizaciju političkih neistomišljenika i slobodnih novinara ne može biti demokratska. Država u kojoj se ljudi hapse zbog objava na društvenim mrežama ne može biti demokratska. I to je samo osnova svega onoga što ovu zemlju čini mekom diktaturom“, navode u URI.

Drago im je, kažu, što gotovo sve relevantne međunarodne organizacije shvataju karakter DPS režima u Crnoj Gori i što više nema fingiranja u njihovim izvještajima.

„Nema više fingiranja ni o slobodi medija (vidjeli smo nedavno da smo na rang listi u društvu sa afričkim zemljama), nema više fingiranja ni u osnovnim slobodama i demokratiji (vidimo kako stojimo u ovom izvještaju)“, ukazuju iz URE.

Osvrćući se na na problematizovanje pravosudnog sistema u izvještaju „Fridom hausa“ iz ove stranke ukazuju da to pored svih ostalih tridesetogodišnjih problema jeste jedan od najvećih sa kojima se Crna Gora susrijeće.

„Teško je bilo šta očekivati od pravosudnog sistema kad u osnovi cijelog sistema imate autokratiju a još teže kad na vodećim mjestima u pravosuđu imati šoumene koji obraćanjem zabavljaju javnost a za to su debelo plaćeni od građana. Dakle, sa te adrese nema iskoraka i pored svih neoborivih dokaza koji kompromituju i vlast ali i same ljude u sudstvu. Migo Stijepović, akter najveće osvjedočene kriminalne i korupcionaške afere u istoriji Crne Gore i dalje je generalni sekretar vođe režima. Svetozar Marović, akter najveće kriminalne i korupcionaške pohare u Crnoj Gori i dalje je na bezbrižnom u Srbiji“, podsjećaju iz URE.

Posebna je priča, dodaju i to što oni koji bi trebali da vode brigu o poštovanju Ustava, kao svetog pravnog pisma u jednoj državi isti gaze.

„Vesna Medenica je neustavno po treći put partijski zagospodarila foteljom vrhovnog suda i to vidimo se više ne može fingirati ni kod inostranih adresa“, napominju u URI.

Pažnju posvećuju i osvrtu na najveći zakonodavni dom u zemlji – Skupštinu.

„Tu imamo potvrdu naše ranije iznesene teze da Crna Gora nema Skupštinu – ona samo ima zgradu. U toj zgradi u atmosferi rijalitija „taster poslanici režima“ svakodnevno kucaju posljednje eksere u kovčeg demokratske Crne Gore“, ističu u URI.

Dodaju da jedino građani mogu raščistiti sa ovakvom situacijom.

„Kada dođemo do iole slobodnih i fer izbora, što je neminovnost, građani će odlučiti hoće li vječno biti taoci hibridnog režima DPS-a i pripadati dalekoj periferija Evrope i svrstavati se u red zemalja Afrike ili će odlučiti da prekinu agoniju i konačno odluče da žive u slobodnoj državi“, zaključuju u URI.

Bonus video: