Damjanović: Izvještaj Fridom hausa potvrda onog što vidi svaki građanin

Damjanović je ocijenio da manje važno da li će međunarodni zvaničnici u budućim odnosima prema Crnoj Gori imati u vidu ovaj izvjestaj, od potrebe da se pošalje snažna poruka da u ovim uslovima nema izbora
2018 pregleda 1 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Izvjestaj Fridom hausa po kojem Crna Gora nije demokratska država, samo konstatuje ono što vidi i doživljava svaki slobodnomisleći građanin, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On smatra da su ocjene iz izvještaja da je Crna Gora hibridna ili nedemokratska zemlja, rezultat delanja aktuelne vlasti, naročito od 2016. godine.

Damjanović je rekao da je time za manje od četiri godine srušeno sve ono što je mukotrpno rađeno u konstituisanju, kako je naveo, ne baš sjajnog pravnog i institucionalnog poretka.

"Izvještaj Fridom hausa samo konstatuje ono što vidi i doživljava svaki slobodnomisleći građanin Crne Gore, pred čijim očima se uništavaju, inače krhke institucije, ukida se pravna država i onemogućava slobodno izražavanje političkih stavova", kazao je Damjanović agenciji MINA.

On je rekao da je posebnu ulogu u "srozavanju demokratije" odigrala Skupština, odnosno parlamentarna većina tokom tekućeg mandata "rušeći sve teško uspostavljene kontrolne i nadzorne parlamentarne mehanizme i pretvarajući Parlament zakonodavni servis, crnogorske Vlade.

Damjanović je ocijenio da manje važno da li će međunarodni zvaničnici u budućim odnosima prema Crnoj Gori imati u vidu ovaj izvjestaj, od potrebe da se pošalje snažna poruka da u ovim uslovima nema izbora.

"U uslovima srozavanja demokratije, nepostojanja uslova za fer i demokratske izbore, vd stanja u institucijama, ekonomskog pada zbog pandemije korona virusa, kao i identitetskih podjela izazvanih katastrofalnim zakonom o takozvanoj slobodi vjeroispovijesti nema ni govora o održavanju namještenih izbora", poručio je Damjanović

On je kazao da bi takvi izbori blii samo još "jedna u nizu transmisija nedemokratske, hibridne masinerije na vlasti".

Bonus video: