"OZBILJNA PORUKA CRNOGORSKIM VLASTIMA"

Vujović: Izvještaj Fridom hausa potvrđuje da je u državi već duže vrijeme na sceni trend degradacije demokratskih procesa

On kaže da vlast mora da shvati da se država najbolje brani demokratijom i da je prošlo vrijeme "kada se sa naših partnerskih zapadnih adresa znalo i zažmuriti na očigledne probleme crnogorskog političkog sistema"
918 pregleda 3 komentar(a)
Vujović, Foto: Igor Sljivančanin
Vujović, Foto: Igor Sljivančanin

Novi izvještaj Freedom hausa kojim Crna Gora gubi i u formalnom smislu status demokratske zemlje i označava se hibridnim režimom potvđuje više puta ponovljene stavove SDP-a da je u državi već duže vrijeme na sceni trend degradacije demokratskih procesa i stanja institucija koje i naši evropski partneri nazivaju zarobljenim, saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

"Podsjećamo da je Fridom haus jedna od najrenomiranijih američkih institucija čiji stavovi i analize predstavljaju i preporuku za definisanje zvanične politike te države. Ovo je ozbiljna poruka crnogorskim vlastima, ozbiljan znak upozorenja da se negativni trendovi kada je riječ o stanju demokratskih institucija i vladavini prava moraju prekinuti i napraviti jasan otklon od dosadašnjeg modela vladanja koje se, umjesto demokratskog, zasniva na autoritarnom modelu", rekao je Vujović.

On kaže da vlast mora da shvati da se država najbolje brani demokratijom i da je prošlo vrijeme "kada se sa naših partnerskih zapadnih adresa znalo i zažmuriti na očigledne probleme crnogorskog političkog sistema."

"Crnogorskim vlastima mora biti više nego jasan i dovoljan znak to što nakon 2003. godine, po prvi put, Crna Gora i formalno gubi status demokratske zemlje i pominje kao zemlja gdje se vlast zasniva na autoritarizmu. Valjda je svakome jasno da zemlja sa takvim načinom vladanja ne može nikada postati član Evropske unije. Crna Gora mora napraviti novi veliki demokratski iskorak i na djelima pokazati da se mora napustiti paradigma partijskog vladanja i otvoriti prostor za široki konsenzus i dogovor o ključnim izazovima koji nas očekuju u narednom periodu", zaključio je Vujović

Preporučujemo za Vas