Popović: Izvještaj Fridom hausa do kraja razobličio narav crnogorskog režima

Ona je kazala da "jedan čovjek kontorliše apsolutno cijeli sistem koji je podredio ličnim interesima, a od čega najveću štetu trpe država i građani"
1281 pregleda 1 komentar(a)
Popović, Foto: Demokrate
Popović, Foto: Demokrate

Potpredsjednica i poslanica Demokrata, Zdenka Popović kazala je da je izvještaj „Fridom hausa“ do kraja razobličio narav crnogorskog režima.

"Nakon nedavnog izvještaja o slobodi medija, koji je pokazao da se u Crnoj Gori na svaki način guši sloboda govora, izvještaj „Fridom hausa“ do kraja je razobličio narav crnogorskog režima. Naime, u izvještaju koji se odnosi na osnovne slobode i demokratiju jasno je navedeno da Crna Gora nije demokratska država. Samim tim, nameće se zaključak da se radi o autoritarnom sistemu u kojem su sve institucije i svi organi podređeni volji jednog čovjeka i jedne partije, a ne interesima države i građana. Dramatičnost izvještaja ogleda se u činjenici da je rađen za 2019. godinu i to zaključno sa decembrom, kada je DPS izglasao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a od kada kreće brutalan obračun sa neistomišljenicima. Iako DPS svim sredstvima pokušava zamazati oči i javnosti i međunarodnoj zajednici o sprovođenju fiktivne izborne reforme i održavanja fer i slobodnih izbora, očigledno je da im to ne polazi za rukom. Svima je jasno da u Crnoj Gori nikada nijesu održani slobodni izbori, a da se brutalnost prekrajanja izborne volje i uticanja na izbornu volju građana iz godine u godinu sve više dinamizira. DPS je u potpunosti svjestan da na slobodnim izborima nema nikakvu šansu da pobijedi, a čemu svjedoče i opozicione pobjede čak i u ovakvim izbornim uslovima. Vođen tom činjenicom, DPS je pobjegao od superiornih rješenja Demokrata koja su jedini garant sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva i prvih fer, slobodnih i poštenih izbora", kazala je Popović.

Dodaje da je krajnje dramatičan i zabrinjavajući dio izvještaja koji se odnosi na stanje u pravosuđu, "naročito ako znamo da se ideolog DPS-a Svetozar Marović, koji je, po nekim navodima, oštetio državu za oko 400 miliona eura, ruga u lice pravdi i pravosudnim organima i to iz susjedne Srbije."

"Uz to, veliki broj afera koje su procesuirale Demokrate, a koje se odnose na kriminal i korupciju od kojih štetu trpe država i građani, ostale su zaključane u fiokama i ignorisane od strane pravosudnih organa. Samo neke od njih su „Limenka“, „Bazar“, „Carine“, „Gornja Zeta“, „domen .me“ i mnoge druge, kao i afere uticanja na izbornu volju građana poput afera „Snimak“ i „Koverte“. U demokratskim državama bi zbog samo jedne od navedenih afera vlast podnijela ostavku, a vinovnici bi bili procesuirani. Međutim, u Crnoj Gori se ništa od toga nije desilo, što i ne čudi s obzirom na to da su akteri tih afera najbliži saradnici šefa režima. U prilog izvještaju „Fridom hausa“ govori i dramatičan podatak o korupciji u pravosuđu i podređenosti pravosuđa šefu režima, a o čemu najbolje svjedoči gaženje Ustava i zakona od strane samih pravosudnih organa prilikom izbora predsjednice Vrhovnog suda i predsjedavajuće Ustavnog suda i svjedočenje sekretara Vrhovnog državnog tužioca o korumpiranosti istog. Na kraju, jasno je da u državi u kojoj ne postoji princip smjenljivosti vlasti, te u kojoj jedan čovjek vlada 30 godina, ne može biti ni demokratije ni slobodnih institucija", saopštila je Popović.

Ona je kazala da "jedan čovjek kontorliše apsolutno cijeli sistem koji je podredio ličnim interesima, a od čega najveću štetu trpe država i građani. "

"Nakon ovog izvještaja, Đukanović i njegov zamjenik Marković se više ne mogu kriti niti iza nezavisnih analitičara, niti iza lažnih analiza. Ako svemu dodamo i namjeru DPS-a da ukine finansije opozicionim partijama, što je presedan u 21.vijeku kada je riječ o savremenim državama, onda je jasno da je DPS uvodi državu u završnu fazu diktature. Crnoj Gori je neophodna nova vlast koja će raditi na unapređenju prava i sloboda svih građana, kao i na jačanju institucija i ekonomskom oporavku države. Takvo rukovođenje jedini je garant ulaska u Evropsku uniju i raskida sa nakaradnim praksama koje je uspostavio DPS", zaključila je Popović.

Bonus video: