Sukob sa činjeničnim stanjem: Mandić branio Vučića izmišljenim navodima

Lider Demokratskog fronta polemisao na osnovu navoda koje nigdje nisu napisani
13893 pregleda 38 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.05.2020. 18:29h

Lider Demokratskog fronta (DF) Andija Mandić saopštio je danas u parlamentu da su nezavisni timovi istraživača i nezavisni mediji u Crnoj Gori označili Danila Vučića, sina predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao "navodnog osnivača nekakvog kriminalnog klana".

Mandić je to saopštio tokom rasprave koja se vodila u parlamentu o Predlogu dopuna zakona o porezu na dohodak, a aludirao je na tekst koji su i "Vijesti" objavile povodom rata kotorskih klanova.

"Mislite li da meni prija kad vidim tekstove, ovo što rade nezavisni timovi istraživača i prenose mediji u Crnoj Gori kako kriminala nema na ovom prostoru i kako Crna Gora nema veze sa tim i ne pominju se imena ključnih kriminalaca iz Crne Gore, ali se pominje neko dijete, sin Aleksandra Vučića. On je navodno osnivač nekog kriminalnog klana i crta se meta njemu i njegovoj poriodici.. I mašu odavde nezavisni mediji,stavljaju jedni i drugi i treći..Mislite da je to dobro, mislite da je to pošteno i mislite li da je to istina. Znate svi kao i ja to laž i da to nema nikakve veze" kazao je Mandić.

Mandićeva izjava ne odgovara činjeničnom stanju jer se Danilo Vučić u objavljenom tekstu nigdje ne pominje kao osnivač kriminalnog klana.

"Vijesti" i "Dan" su objavili istraživanje koji su uradili novinari KRIK-a udruženi sa kolegama iz crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i gdje su detaljno istražili mafijaški rat između dva sukovljena kriminalna klana kavačkog i škaljarskog. Tokom istraživanja novinari su prikupili dokumentaciju iz policije, tužilaštava, sudova, bezbjednosne agencije i razgovarali sa osobama koje su upoznate sa balkanskom kriminalnom scenom.

Među tom dokumentacijom se nalazi fotografije sina predsjednika Srbije koji je uslikan sa Aleksandrom Vidojevićem koji je označen kao član huliganske grupe "Janjičari". Ta grupa je bliska kavačkom kriminalnom klanu

U tekstu je napisano da je Vučićev sin prijatelj sa Vidojevićem.

"O bliskosti Vidojevića i Danila Vučića govore njihove zajedničke fotografije napravljene na različitim događajima i u različitim vremenskim periodima. Tako, 2018. su zajedno navijali na svjetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji, na utakmici koju je reprezentacija Srbije igrala protiv Kostar"ike. U januaru ove godine uslikani su u Banjaluci, na proslavi dana Republike Srpske. Novinari KRIK-a/OCCRP-ja došli su u posjed još jedne, do sada neobjavljene fotografije, na kojoj Vučić grli Vidojevića u noćnom klubu. Nije poznato kada je ona nastala," piše u tekstu.

Bonus video: