Veselji: Demarkacija na dnevnom redu prije svečane sjednice u nedjelju

Predstavnici političkih stranaka, sem Samoopredjeljenja su danas pozdravili zajedničku izjavu predsjednika Crne Gore i Kosova, Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, ocijenivši da otvara mogučnost rješavanja problema demarkacije
2 komentar(a)
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2018. 16:24h

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas izjavio da očekuje da se sjednica Skupštine Kosova na kojoj će na dnevnom redu biti Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Crne Gore i Kosova biti održana prije svečane sjednice posvećene desetoj godišnjici proglašavanja nezavisnosti Kosova u nedjelju.

Veselji je to izjavio nakon sastanka koji su sa šeficom kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom imali predstavnici stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova.

Predstavnici političkih stranaka, sem Samoopredjeljenja su danas pozdravili zajedničku izjavu predsjednika Crne Gore i Kosova, Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, ocijenivši da otvara mogučnost rješavanja problema demarkacije.

Predsjednik Tači je danas na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da očekuje da zajednička izjava ohrabri poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji granične linije između dvije zemlje.

Prema njemu, zajednički poziv je upućen polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unaprjeđenja odnosa, a uz poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti obje države, uz ispunjavanje obaveza iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan. U zajedničkoj izjavi dva predsjednika su pozvali nadležne instituicije Crne Gore i Kosova da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno informišu o tome da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime bi se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije. Ova radna grupa će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore na pravcu Čakora i Kule i Žlepi, što je predviđeno kao mogućnost članom 7 stavom 3 sporazuma o demarkaciji.

Bonus video: