Vladin stav da se za sada predlog SDP-a ne usvaja u parlamentu

“Vlada je već dala mogućnost da se doprinosi plate srazmjerno minimalnoj zaradi u vrijednosti 100 odsto. Nije velika razlika između ovog predloga i Vladinih mjera, ali su potrebne korekcije. Očekujem da Vlada uvidi da ima potrebe da se to sve završi”, saopštio je Damjanović
3167 pregleda 0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Printscreen
Raško Konjević, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.05.2020. 19:28h

Poslanici su razmatrali danas predlog SDP-a da se zatvorenim djelatnostima otpišu doprinosi za socijalno osiguranja za tri mjeseca, a da se ugroženim djelatnostima razmotri mogućnost za otpis dijela ti dažbina, ali je Vladin stav da se za sada taj predlog ne usvaja u parlamentu.

"Imajući u vidu neizvjesnost daljeg razvoja okolnosti povezanih sa suzbijanjem pandemije u cilju obazrrivog i odgovornog vođenja fiskalne politike koja obezbjeđuje održivost javnih finansija u ovom trenutku je definisana mogućnost odlaganja obaveze.Eventualni otpis obaveza zanajugroženije djelatnost razmatraće se kada se stvore pretpostavke da se sagledaju efekti ove mjere" navodi se u mišljenju Vlade.

Vlada će sagledati mogućnost za eventuani otpis doprinosa za socijalno osiguranja za ugrožene djelatnosti tek kada budu poznati efekti mjera iz prvog paketa pomoći privredi koji uključuju odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na tri mjeseca. To je navedeno u mišljenju Vlade na predlog SDP -a da se zatvorenim djelatnostima otpišu obaveze po osnovu doprinosa jer svojom krivicom nijesu obustavili rad. Predlog SDP-a je i da se za ugrožene djelatnosti razmotri mogućnost da se oslobode plaćanja doprinosa za osiguranje u određenom procentu koji bi Vlada definisala.

Predrag Sekulić(DPS) smatra da je predlog SDP-a za dopunu zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje populistički i da je Vlada, čija je odgovornost da ekonomski sistem bude održiv donijela pakete mjera pomoći i da se nije moglo djelavati drugačije.

Raško Konjević (SDP) mu je odgovorio je najlakše kada se želi oponirati nekom zakonu kazati da je to populizam, te da njihovo predlog nije popolistički nego je fer pristup.

"Da li je populizam kada jedna poslovna grupacija, Vektra Jakić državi duguje skoro 20 miliona eura. To nije populizam, već čisti kriminal. Ne znam zašto mi koji smo ovdje izabrani treba da opominjemo nadležne državne organe da zakon treba da važi jednako za sve" kazao je Konjević.

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da se poslodavci mogu osloboditi plaćanja poreza, ali ne i doprinosa, između ostalog, zbog radnog staža i penzija.

“Vlada je već dala mogućnost da se doprinosi plate srazmjerno minimalnoj zaradi u vrijednosti 100 odsto. Nije velika razlika između ovog predloga i Vladinih mjera, ali su potrebne korekcije. Očekujem da Vlada uvidi da ima potrebe da se to sve završi”, saopštio je Damjanović.

Boris Mugoša(SD) da sa predlogom za doprinose treba biti oprezan jer su to namjenski prihodi koji idu Fondu PIO, zdravstvenom i osiguranju od nezaposlenosti

Bonus video: