ZASIJEDALI NA TEMU OBAVEZA IZ EVROPSKE AGENDE

Vladin prioritet realizacija procesa evropske integracije

Vlada je razmotrila i usvojila Predlog programa pristupanja Crne Gore EU 2018-2020. i predlog Dinamičkog plana rada na privremenim i završnim mjerilima pregovaračkih poglavlja Crne Gore s EU
1 komentar(a)
Duško Marković, posebna sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, posebna sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.02.2018. 18:05h

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), odnosno uspješna realizacija procesa evropske integracije jedan od ključnih prioriteta države i društva, ocijenjeno je na Posebnoj sjednici Vlade na temu obaveza iz Evropske agende.

Sjednici je predsjedavao premijer Duško Marković.

Prisustvovali su po pozivu predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Adrijan Vukasnović i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Vlada je razmotrila i usvojila Predlog programa pristupanja Crne Gore EU 2018-2020. i predlog Dinamičkog plana rada na privremenim i završnim mjerilima pregovaračkih poglavlja Crne Gore s EU.

"Vlada je zadužila Ministarstvo evropskih poslova da koordinira rad na izradi kvartalnih izvještaja o realizaciji obaveza iz PPCG-a za period 2018-2020. i da na mjesečnom nivou obavještava Vladu o sprovođenju Dinamičkog plana", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, iskazana je potpuna odlučnost Vlade na ispunjenju obaveza iz Evropske agende uz zajednički iskazani stav da je članstvo Crne Gore u EU, odnosno uspješna realizacija procesa evropske integracije, jedan od ključnih prioriteta države i društva.

"Ocijenjeno je da je ispunjavanje obaveza iz integracionog procesa dužnost svih segmenata i institucija i ostalih subjekata uključenih u proces i da to podrazumijeva i razvijanje neophodnih dodatnih sposobnosti, znanja i vještina", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Marković ukazao da "pored oblasti u kojima je Crna Gora napredovala postoje i one u kojima ne napreduje dovoljnom brzinom što je nedostatak cijelog društva".