Đukanović: Ako Parlament smijeni premijera možemo li očekivati da ga sud vrati na posao?

"Mislim da se u Crnoj Gori veoma poštuju sudske odluke. Crna Gora kontinuirano napreduje u pogledu vladavine prava", rekao je Đukanović
62 pregleda 45 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.02.2018. 18:04h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović odbacio je danas tvrdnju da Skupština Crne Gore izborom novih članova Savjeta RTCG gazi sudske odluke.

"Mislim da se u Crnoj Gori veoma poštuju sudske odluke. Crna Gora kontinuirano napreduje u pogledu vladavine prava. Ko je ovdje u pravu nije na meni da sudim. Pretpostavljam da znate da je Vijeće osnovnog suda u Podgorici, jednu tako donijetu odluku poništilo jutros. Tako da ne znam šta će biti u finalu sa tom prvostepenom odlukom koja je donijeta u nikšićkom osnovnom sudu. Ostaje mi zaiasta da kao većina javnosti vjerujem, budem zapitan da li je podjela vlasti ukjoliko osnovni sud može da poništava političke odluke parlamenta. Kuda to ide, ako Parlament ima ustavnu nadležnost da u svakom trenutku smijeni predsjednika Vlade, možemo li sjutra očekivati odluku nekog osnovnog suda da ga vrati na posao?. Da li je to poštovanje sistemske podjele vlasti?", zapitao je Đukanović na Kongresu Internacionalne unije socijalističke omladine (IUSY) u hotelu "Splendid" u Bečićima.

On je pozvao da o tome svi malo razmišljamo, a da se složimo oko osnovne stvari.

"A to je da je ovo pravno pitanje, nije političko i da treba pustiti nadležnim državnim organima da obave taj posao, a da mi budemo strpljivi, da se taj posao obavi do kraja. Da se kompletna procedura završi", istakao je Đukanović.

On je dodao da parlament nezavisno od odluka Agencije za sprječavanje korupcije može u svakom trenutku, da smijeni ne samo člana Savjeta RTCG koga izabere, nego i člana Vlade, uključujući i premijera.

"Ne mislim da bilo koja procedura u bilo kom sudu može da opredjeljuje dinamiku rada parlamenta. Ako je parlament donio određenu odluku, onda parlament stoji iza te odluke. Logično je da je parlament juče popunio upražnjeno mjesto u Savjetu RTCG. Ponavljam, ovom pitanju u DPS nijesmo zaista pristupali kao političkom. Da smo to pitanje tretirali kao političko, vjerovatno bi odmah nakon što se dogodio taj, po našem viđenju, negativan zaplet na crnogorskoj medijskoj sceni u povodu Savjeta, odmah bismo preduzeli političku akciju. Nijesmo je preduzeli. Ovo što se danas događa, po našem viđenju je pitanje funkcionisanja pravnog sistema države", ocijenio je Đukanović.

On je naglasio da su suočeni sa pritiskom dijela domaće javnosti i pojedinaca iz međunarodne javnosti da se pravni sistem Crne Gore odnosi na sve sem na neke pojedince.

"Nijesam primjetio da su bili tako selektivni kada su se neki od čelnih ljudi DPS, neki od ljudi, koji su ostavili snažan pečat u demokratskom razvoju Crne Gore, nijesam primijetio da su predlagali selektivnost. I saglasan sam sa neselektivnošću, ali me čudi kada se danas predlaže selektivnost. I kada bi danas na poseban način trebalo da tretiramo određene ljude ili određenu djelatnost. Ako tako govorimo, onda tu nema pravne države i nema nikakve garancije da će nam institucije države pomoći da razvijemo demokratsko društvo. Ubijeđen sma da treba da ostanemo na terenu prava, da svi koji smo u javnim djeltanostima, politici , medijima, treba sa strpljenjem da sačekamo da se procedure završe“, kazao je Đukanović.

Bonus video: