PREMIJER ČESTITAO 9. MAJ

Marković: Samo zajedno - mi smo Evropa, EU iskreno vidi Crnu Goru i region kao svoj neodvojivi dio

"Konkretno i na djelu, EU je pokazala da, i u teškim vremenima, ostaje istinski prijatelj i saveznik ovog dijela Evrope", kazao je Marković
5044 pregleda 25 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je 9. maj - Dan Evrope i rekao da samo zajedno - mi smo Evropa. 

"Sa ovom porukom jedinstva i solidarnosti, svim nasim građanima i svim evropskim prijateljima čestitam naš zajednički praznik", navodi se u čestitki Markovića.

On je dodao da se Crna Gora i ove godine pridružuje obilježavanju istorijskog datuma za evropski kontinet. 

On je kazao i da je prije sedamdeset godina, na današnji dan, rođena ideja o zajedništvu Evrope, ideja koja je, uprkos svim izazovima, oblikovala novu budućnost kontinenta.

"Danas, više nego ikada do sad, postajemo svjesni vizionarske poruke iz "Šumanove deklaracije" – da jedan od stubova nove Evrope mora da bude SOLIDARNOST NA DJELU", naglasio je Marković. 

On je dodao da, suočena ovih mjeseci sa možda najvećim izazovom u prethodnih sedam decenija (smrtonosnom epidemijom koronavirusa, koja je već odnijela živote desetine hiljada Evropljana) naša zajednička kuća, naš evropski dom pokazao je solidarnost na djelu. 

"Niko nije bio prepušten samom sebi u borbi protiv opake bolesti, pa ni države Zapadnog Balkana, iako još nijesu formalno članovi evropske porodice. Pomoć koju je Crna Gora dobila, kako za podršku zdravstvu u suzbijanju pandemije, tako i za saniranje ekonomskih posljedica krize, za nas je značajna ne samo u materijalnom smislu", rekao je predsjednik Vlade.

Marković je dodao da je za nas to još jedna potvrda da Evropska unija iskreno vidi Crnu Goru, region kao svoj neodvojivi dio, da ostaje posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. 

Potvrdio je to, smatra Marković, i Samit EU - Zapadni Balkan koji je održan prije nekoliko dana u okviru predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom.

"Konkretno i na djelu, EU je pokazala da, i u teškim vremenima, ostaje istinski prijatelj i saveznik ovog dijela Evrope", kazao je Marković. 

On je poručio da će Crna Gora nastaviti sa još većim elanom da na djelu potvrđuje svoju čvrstu opredijeljenost da se pridruži velikoj evropskoj porodici. 

"Našu budućnost vidimo kao ravnopravan dio evropskog projekta, jer je to najpouzdanija garancija boljeg života naših građana i najbolje perspektive za naše mlade gerenacije", navodi se u čestitki Markovića.