Sjednica SO Kolašin prekidana i zbog verbalnog konflikta, opozicija problematizovala postupke vladajuće koalicije u borbi sa koronavirusom

Sjednica SO biće nastavljena u utorak, a pred odbornicima su, između ostalog, nekoliko odluka, čiji je cilj da se saniraju posljedica pandemije koronavirusa, kao i odluka o Savjetu budućeg radija i izvještaj o radu predsjednika Opštine za prošlu godine
2653 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Od 14 tačaka dnevnog reda, odbornici kolašinske Skupština opštine (SO) devet sati rada potrošili su samo na jednu - Izvještaj o radu Opštinskog tima za zaštitu i sasavanje tokom pandemije koronavirusa, komentare zapisnika za prošle sjednice i na odbornička pitanja.

Predsjednik SO Milan Đukić nekoliko puta je slao odbornike na pauzu, kako je rekao, zbog "grubih kršenja Poslovnika".

Odbornik Demokrata Vladimir Martinović je kazao da je vladajućoj koaliciji interes da se sjednica prekine.

On je za držvanu vlast rekao da je kleptokratske, a svoje tvrdnju "potkrijepio primjerima", nakon čega je uslijedila oštra rekacija odbornika Demokratske partije socijalista (DPS).

Nakon kraćeg verbalnog konflikta između Martinovića i Đukića, sjednica je još jednom prekinuta, pa nastavljena nakon polusatne pauze.

U nastavku rada, odbornici opozicije problematizovali su neke od postupaka kolašinske vladajuće koalicije u toku borbe sa koronavirusom. Predstavnici vlasti, pak, ponosni su na svoje učinke i zadovoljni radom službi.

Sa sjednice SO Kolašin
Sa sjednice SO Kolašin(Foto: Dragana Šćepanović)

Odbornici Demokrata zamjerili su predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću zbog toga što s volonterima Crvenog krsta (CK) obilazio kolašinska sela, pri dijeljenju pomoći najugroženijima. Bulatović je rekao da se to desilo samo jednom.

Odbornik DPS Nikola Lakićević pohvalio se kako je čak 12 volontera iz Savjeta mladih te stranke volontiralo u CK.

Prema riječima odbornice Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović DPS je, tokom borbe sa koronavirusom, na području kolašinske opštine "već istrčao jedan krug predizborne kampanje".

Odbornici Demokrata problematizovali su i to što su na zvaničnom Instagram nalog Opštine Kolašin objavljivane informacije o aktivnostima DPS, kao i što je ta partija imala Call centara za pomoć građanima u toku borbe sa koronavirusom. Sve to su, prema tvrdnjama opozicije, zloupotrebe aktuelne situacije za partijske interese.

Demokrate je zanimalo i kojom uredbom Opštinskog tima je zabranjeno renoviranje ugostiteljskih objekata u Kolašinu, za razliku od drugih opština u kojima je to bilo dozvoljeno.

Zoran Šćepanović iz DPS rekao je da o tome nije mogao da odlučuje Opštinski tim, već da je za Brana uslijedila mjerama Nacionalnog koordinacionog tima (NKT).

Sa sjednice SO Kolašin
Sa sjednice SO Kolašin(Foto: Dragana Šćepanović)

Iz SDP su, u okviru odborničkog pitanja Bojana Zekovića, podsjetili da obećanje ministra kulture da će tokom ove godine iz kapitalnog budžeta biti opredijeljena sredstva za rekonstrukcu zgrade, u kojoj je 1943. godine konstituisano ZAVNO.

Zeković je pitao da li Opština završila svoj dio obaveza kad je riječ o tom projektu. On je podsjetio i na obećanje da će do kraja godine biti realizovan projekat rekonstrukcije kanalizacije u užem gradskom jezgru. Zeković je tražio da izvršna valst odgvori kojim sredstvima i dinamikom će se to relizovati.

Demokrate su tražile da predsjednik Opštine odgovori na više pitanja, a povodom njegovog učešća i govora na skupu , koji je u početkom marta organizovao Crnogorski pokret.

Martinović je podsjetio da je na tom skupu "na račun učesnika litija izrečeno mnogo uvreda i prijetnji sukobima".

Sjednica SO biće nastavljena sjutra, a pred odbornicima su, između ostalog, nekoliko odluka, čiji je cilj da se saniraju posljedica pandemije koronavirusa, kao i odluka o Savjetu budućeg radija i izvještaj o radu predsjednika Opštine za prošlu godine.

Bonus video: