Sijarto: Vrijeme je da Crna Gora otvori posljednje pregovaračko poglavlje sa EU

„Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori zainteresovani su za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje poglavlje“, naveo je Sijarto
3053 pregleda 1 komentar(a)
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto, Foto: Darko Vojinovic
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto, Foto: Darko Vojinovic
Ažurirano: 12.05.2020. 12:59h

U interesu Mađarske je da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji (EU), kazao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto, navodeći da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje pregovaračko poglavlje.

Sijarto je, na konferenciji za novinare povodom pomoći Mađarske Vladi Crne Gore, rekao da poslije pandemije koronavirusa ništa neće biti isto i da je zbog toga važno da EU vodi računa o nastavku procesa proširenja, jer to osnažava cijelu Uniju i Evropu.

On je poručio da je u interesu Mađarske da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU.

„Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori zainteresovani su za zemlje Zapadnog Balkana. Smatramo da je vrijeme da Crna Gora otvori posljednje poglavlje“, naveo je Sijarto.

Mađarska je, kako je poručio, spremna da pruži svu moguću podršku i stavlja poseban naglasak na ubrzavanje pregovora sa zemljama kandidatima iz Zapadnog Balkana.

„Cijenimo što je Crna Gora u teškim situacijama pokazala sposobnost da se suoči i sa najtežim okolnostima“, dodao je Sijarto.

Sijarto je kazao da za sada nema informaciju o tome kada bi EU mogla da otvori granice.

„Treba da razmotrimo koji će biti uticaji otvaranja granica na broj oboljelih i na osnovu tih podataka ćemo odlučiti koja će zemlja i na koji način otvoriti granice“, rekao je Sijarto.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je donacija Mađarske, u vidu medicinske pomoći i opreme od 50 hiljada hiruških maski i 2,5 hiljada zaštitnih odijela, gest solidarnosti i humanosti i da će doprinijeti da se Crna Gora suprotstavi globalnom izazovu.

Kako je rekao, Crna Gora je pored humanitarne pomoći, Mađarskoj zahvalna i na snažnoj političkoj i ekspertskoj pomoći.

„Razmijenili smo mišljenja o značaju finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu. Konstatovali smo da je na nedavnom samitu EU - Zapadni Balkan još jednom potvrđena evropska budućnost regiona“, naveo je Darmanović.