RAZGOVARAO SA BOŽOVIĆEM

Radulović: Utvrđivanje odgovornosti na RTCG nije dio mandata ambasadora Srbije

"Ambasador Radulović je apostrofirao da je Crna Gora kao država i kao društvo do kraja i bez ostatka utemeljena na principima i vrijednostima antifašizma", saopšteno je iz Ministarstva vanjsih poslova
2610 pregleda 4 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter

Ambasador Srbije Vladimir Božović pozvan je danas u Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor sa državnim sekretarom, ambasadorom Vladimirom Radulovićem.

Centralna tema susreta je bio komentar ambasadora Božovića na društvenim mrežama povodom emitovanja muzičke numere hrvatskog izvođača Marka Perkovića Tompsona u Jutarnjem programu RTCG 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, zajednički je konstatovano da je došlo do neprimjerene uredničke greške, ali da je reakcija organa RTCG, uređivačkog kolegijuma, Savjeta i urednice emisije bila "brza i egzemplarna". Takođe, vrlo brzo je utvrđena urednička i profesionalna odgovornost i izrečene sankcije, dodaju iz MVP-a.

"Ambasador Radulović je podvukao da je, u tom smislu, dio komentara koji se odnosi na utvrđivanje profesionalne i disciplinske odgovornosti novinara na Javnom servisu bio apsolutno neprimjeren, jer utvrđivanje odgovornosti ove vrste nije dio mandata ni ambasadora Srbije, ni ambasadora bilo koje druge zemlje, već pripada isključivo institucijama Crne Gore i njihovim nadležnim organima", navodi se u saopštenju MVP-a.

Radulović je, kako se dodaje, istakao i da "ovakvi istupi, koji predstavljaju miješanja u unutrašnje uređenje suverenih država su, ne samo u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, već i sa elementarnim uzusima pristojnosti i dobrosusjedskih odnosa".

Božović je, kako navode iz MVP-a, kazao da razumije argumente i "opravdanost ovakve reakcije i iznesenih ocjena, pri čemu je izrazio uvjerenje da se ovakve neprecizne interpretacije neće ponavljati i da to ni u jednom trenutku nije bila namjera."

"Na kraju razgovora, ambasador Radulović je apostrofirao da je Crna Gora kao država i kao društvo do kraja i bez ostatka utemeljena na principima i vrijednostima antifašizma i da se ustaštvo i četništvo i njihovi protagonisti, kao kvislinške i zločinačke ideologije, u crnogorskom društvu ne izjednačavaju sa antifašizmom i pokretima otpora", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.