izvještaji o prihodima i imovini

Vrh države zvanično živi od plate

Predsjednik Crne Gore istovremeno je predsjednik i četiri radna tijela, ali za to nije plaćen. Premijer član 10 radnih tijela, samo za jedno dobija naknadu. Supruga potredsjednika Simovića vraća ratu Vladinog stambenog kredita od 40,4 eura, a svakog mjeseca od rente prihoduje 1.500 eura
22300 pregleda 32 komentar(a)
Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević
Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prošle godine primao je nešto više od 2.000 eura, ali je njegova zarada bila za tridesetak eura niža u odnosu na 2018.

To se vidi upoređivanjem njegovih redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Plata od 2040 eura je bila njegov jedini prihod, iako je predsjednik još četiri radna tijela - Senata Prijestonice, Savjeta za odbranu, Savjeta za održivi razvoj i Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Njegova supruga Lidija Đukanović, za koju je ranije prijavljivano da je zaposlena u Prvoj banci, prošle godine je uglavnom primala po nepunih 875 eura.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) vlasnik je stana od 187, dvorišta od 500, livade od 243 i pašnjaka od 667 metara kvadratnih. Stan je stekao otkupom, a ostalo kupovinom.

U posljednjem kartonu se više ne pominju dvije ruševine od 30 i 40 metara kvadartnih, koje su, prema pisanju “Vijesti”, u međuvremenu renovirane i prepisane na njegovog brata Aca Đukanovića.

„Vijesti“ su sredinom marta prošle godine objavile da su ruševine u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi.

Prva dama odranije je vlasnica porodične stambene zgrade od 121 i pomoćnog objekta od 12 metara kvadratnih, dvorišta od 500, livade od 157 i šume od 2.411 metara kvadratnih koje je naslijedila. Na nju se vodi i “audi a3” iz 2006. godine.

Predsjednik je suvlasnik “Global Montenegra” i četvrtine “Univerzitatsa”.

Na “Global Montenegro” upisano je 20.130 kvadrata zemljišta pod hipotekom u Budvi. Na “Univerzitats” je upisano nepunih 20.000 kvadrata zgrade i garaže i malo više od 12.000 kvadrata zemljišta u Donjoj Gorici, gdje je smješten Univerzitet Donja Gorica. Đukanovići imaju akcije, a predsjednik nije dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Marković primao 2.450 eura

Premijer Duško Marković, međutim, ne krije svoje račune u bankama.

On je prošle godine primao malo više od 2.450 eura.

Osim premijerske plate koja je uglavnom iznosila 1.916 eura, on je kao predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte primao još 535 eura.

Predsjednik je još devet radnih tijela, ali za te angžamane ne prima ništa.

Predsjedava Savjetom za NATO, Savjetom za konkurentnost, Savjetom za turizam, Vijećem za nacionalnu bezbjednost, Nacionalnom investicionom komisijom, Nacionalnim savjetom za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, a rukovodi i Koordinacionim timom za zaštitu i spašavanje. Član je Savjeta za odbranu.

Njegova supruga Nata Marković u Agenciji za elektronske komunikacije zarađuje 1.710 eura, a u decembru je po drugom osnovu primila još gotovo 2.970 eura.

Premijer je vlasnik stana od 106 kvadrata koji je kupio na kredit i garaže od 14 metara kvadratnih, kao i četvrtine kuće od 72 i skoro 36.500 metara kvadratnih pašnjaka koje je naslijedio.

Njegova supruga je vlasnica kuće od ukupno 101 metar kvadratni i malo više od 2.000 metara kvadratnih zemljišta i „forda fijeste“ iz 2005. godine.

Na premijera se vodi osam komada oružja, sedam pištolja i jedan revolver, koji su prizvedeni između 1990. i 2005. godine.

Simović zarađuje preko 2.300 eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović najveći dio godine primao je 1.770 eura, a još 535 eura kao zamjenik predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Pažin i Simović
Pažin i Simović na proslavi jubileja “Plantaža” u vinskom podrumu Šipčanik(Foto: Boris Pejović)

Njegova supruga, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Ljiljana Simović, prošle godine je primala nepunih 1.090 eura a još 1.500 eura mjesečno prihodovala je od rente.

Ona se vodi kao vlasnica vikendice od 85 metara kvadratnih koji je stekla gradnjom, a on stana od 150 i garaže od 32 metra kvadratna koji je kupio od kredita. Za stan od novembra 2017. godine vraća 120.000 eura stambenog kredita u ratama od skoro 855 eura, a njegovo brže vraćanje pomogla je supruga, koja je prije godinu dobila stambeni kredit od Vlade – 40.000 eura, čiji dio vraća u ratama od 40,4 eura. Simović od 2015. godne otplaćuje 3.500 eura od 58,3 eura.

Na nju se vode dva automobila, od kojih je jedan amortizovan.

On je dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Pažin stiže da radi u 17 radnih tijela

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin prošle godine primao je oko 2.730 eura, a član je 17 radnih tijela.

Osim osnovne plate od 1.585 eura, kao član Sudskog savjeta primao je 612, a kao predsjednik Komisije za izradu građanskog zakonika još 536 eura mjesečno.

Prijavio je i četiri naknade za članstvo u Komisiji za polaganje pravosudnog ispita od po nepunih 460 eura.

Pored toga je predsjednik Savjeta za vladavinu prava, Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Savjeta za reformu javne uprave, Savjeta za vladavinu prava, Savjeta za sprovođenje Strategije za izvršenje krivičnih sankcija, Savjeta za podsticanje i unapređenje primjene alternativnog rješavanja sporova i Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa.

Još je član Nacionalne investicione komisije, Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, Koordinacionog tima za upravljanje u vandrednim situacijama, Savjeta za konkurentnost, Savjet za NATO, Savjeta za turizam, Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Državnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga, Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU i Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Njegova supruga Nataša Pažin u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju primala je 547,6 eura a u septembru je dobila 1.676 eura na ime drugog prihoda iz Interreg IPA programa.

Pažin je vlasnik stanova od 47 i 128 i garaže od 19 metara kvadratnih. Veći je stekao razmjenom, a manji kupovinom.

Nataša Pažin je vlasnica “mercedesa B160CDI” iz 2008.

Ušteđevina ministra pravde i potpredsjednika Vlade se istopila u odnosu na 2018. Te godine je prijavio da je uštedio 12.000 eura, dok u posljednjem imovinskom izvještaju stoji da ima ušteđevinu od 6.000.

Imaju akcije u “Plantažama”, a Pažin otplaćuje dva kredita od gotovo 20.000 eura, koje vraća u ratama od 45,7 i 35,2 eura.

On nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Preporučujemo za Vas