DPS: Izjave političara i zvaničnika iz Srbije neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore

"Održavanje masovnih crkveno - političkih skupova za vrijeme epidemije korona virusa, poput onog u Nikšiću, suprotno propisanim mjerama, predstavlja ugrožavanje zdravlja građana naše države, koje nećemo dopustiti, jer štitimo ljudske živote na isti način kao što to rade sve zemlje u svijetu pogođene pandemijom", saopšteno je iz DPS-a
6927 pregleda 16 komentar(a)
DPS, Foto: DPS, DPS, DPS
DPS, Foto: DPS, DPS, DPS
Ažurirano: 13.05.2020. 17:40h

Izjave srpskih političara i zvaničnika koje se odnose na jučerašnji događaj u Nikšiću predstavljaju neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore i spadaju u domen predizbornog marketinga, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

"Održavanje masovnih crkveno - političkih skupova za vrijeme epidemije korona virusa, poput onog u Nikšiću, suprotno propisanim mjerama, predstavlja ugrožavanje zdravlja građana naše države, koje nećemo dopustiti, jer štitimo ljudske živote na isti način kao što to rade sve zemlje u svijetu pogođene pandemijom. Sve potencijalne posledice ovako neodgovornog ponašanja, poput onog juče demonstriranog u Nikšiću, i zdravstvene i ekonomske, isključivo će snositi država Crna Gora i njeni građani. Srbije se ovaj događaj tiče samo u toj mjeri što zvanični organizatori ovog skupa imaju sjedište u toj susjednoj državi, a političari koji su pozivali na skup, logističku i političku podršku dobijaju od srpskih zvaničnika. Bilo bi primjerenije da su srpski političari, koji insistiraju na poštovanju preporuka i mjera zdravstvene struke u Srbiji, a zalažu se za kažnjavanje onih koji se o njih ogluše, iste kriterijume primijenili i na jučerašnji događaj u Nikšiću u organizaciji SPC. Posebno ako se ima u vidu da je država Srbija, poslala upozoravajuću poruku Crkvi i zabranila masovne vjerske obrede, u trenutku kada je smatrala da će oni ugroziti zdravlje njenih građana", saopšteno je iz DPS-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejom, poslije čega su u zajedničkom saopštenju izrazili veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Bonus video: