Demokrate PV kritikovale mjere umanjenja posljedica izazvanih epidemijom: Pomažu gubitašima, na gubitku građani

To tvrdi Klub Demokrata u pjevaljskom parlamentu uz poziv Opštini da pronađe mogućnosti i pomogne ugroženim građanima i privrednim društvima
1349 pregleda 0 komentar(a)
Klub odbornika Demokrata u Pljevljima
Klub odbornika Demokrata u Pljevljima

Mjere koje je donijela Opština Pljevlja radi umanjenja posljedica izazvanih epidemijom COVID-19 za cilj imaju pomoć preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava, a ne građanima i privredi.

To tvrdi Klub Demokrata u pjevaljskom parlamentu uz poziv Opštini da pronađe mogućnosti i pomogne ugroženim građanima i privrednim društvima.

“Sudeći po prvim reakcijama, oni koji su najviše pretrpjeli štete po osnovu aktuelne situacije najmanje su dobili. Brojni privredni subjekti, u prvom redu mala i srednja privredna društva iako su se našla na spisku Vlade kao zatvorene i ugrožene djelatnosti u predlogu mjera nijesu dobila adekvatan tretman. Privrednim subjektima koji se nalaze na spisku zabranjenih i ugroženih djelatnosti i koji od sredine marta pa do sada ne rade trebalo je posvetiti mnogo veću pažnju. Spisak zatvorenih i ugroženih djelatnosti koji je utvrdila Vlada i koji je dat na uvid javnosti je podugačak, a odnosi se na trgovinu osim trgovine prehrambenim proizvodima, saobraćaj, restorane i druge ugostiteljske usluge, stomatološke usluge, frizeraji, djelatnost sportskih klubova. Tu je i turistička privreda. Sudeći prema predlogu mjera ponuđenim od predsjednika Opštine ovi privredni subjekti nijesu dobili ništa”, tvrde Demokrate.

Navode da su u predlogu date tri vrste mjera.

“Predviđeno je odlaganje plaćanja obaveza za period april-jun za 90 dana. Iako to zvuči primamljivo, njihov domet nije veliki, jer ako obaveze ne dospijevaju odmah, dospjeće za tri mjeseca, a za to vrijeme oni kojima su namijenjene neće stabilizovati svoje poslovanje. Drugi set mjera koji se odnosi na poreska oslobođenja kao što su: takse, naknade, zakupi poslovnog prostora i slično ima ograničeno dejstvo jer se odnosi na manji broj subjekata i u pitanju su manji iznosi. Finansijski gledano dometi ovih mjera nijesu veliki. Subvencije kao najvažniji oblik pomoći nijesu predviđene za zatvorene i ugrožene djelatnosti prema spisku kako je to predložila Vlada. Naime, Opština će subvencionisati one koji se nalaze van toga spiska”, smatraju Demokrate.

Navode da je za subvencije u poljoprivredi predviđeno 100 hiljada eura, a za privredna društva čiji je osnivač Opština 175 hiljada eura.

“Po predlogu lokalne vlasti subvencionišu se privredna društva čiji je osnivač Opština, a koja se ne nalaze na spisku zabranjenih i ugroženih djelatnosti, a ne subvencionišu se ugroženi privredni subjekti. Važno je napomenuti da su privredni subjekti čiji je osnovač Opština ugroženi lošim upravljenjem što je rezultiralo visokim gubicima i višemilionskim dugovima”, tvrde Demokrate.

U sličnoj situaciji, ističu oni su i druge djelatnosti: trgovina osim trgovine prehrambenim proizvodima, saobraćaj, turizam i mnogobrojne uslužne djelatnosti.

Bonus video: