Varhelji: Reforme u Crnoj Gori moraju biti sprovedene

"Prioritete Plana postavili su lideri, s vrlo jakim fokusom na povezanost, posebno u saobraćaju i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Fokusiraćemo se na ekonomiju koja radi za ljude: prioritet će biti stvaranje rasta i radnih mjesta zajedno s podrškom obrazovanju, jačanju sistema zdravstvene i socijalne zaštite, kao i istraživanjima i inovacijama", kazao je Varhelji
9153 pregleda 6 komentar(a)
Varhelji, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Varhelji, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.05.2020. 14:22h

Kriza nije smanjila ambicije Evropske komisije niti prioritet koji daje regionu zapadnog Balkana, rekao je danas evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji i poručio da reforme moraju biti sprovedene, posebno kada je riječ o vladavini zakona i borbi protiv korupcije, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave.

"Pandemija COVID-19 jasno je potvrdila da možemo raditi zajedno, možemo naći zajednička rješenja, možemo se osloniti jedni na druge. To znači i da se možemo zajedno oporaviti i izaći iz krize jači. Kriza nije umanjila naše ambicije niti prioritet koji dajemo ovoj regiji u srcu Evrope. Sasvim suprotno: to je učinilo da EK i ja lično radimo još više. Sa zadovoljstvom mogu reći da zemlje regije takođe nisu popuštale i čvrsto su se pridržavale svojih obaveza prema EU", rekao je Varhelji tokom vanrednog sastanka predsjednika vlada država članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

Na onlajn sastanku, kojim predsjedava predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, učestvuju premijeri Albanije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine kao i drugi visoki zvaničnici iz zemalja članica CEI. Specijalni gosti su Varhelji, direktor SZO za Evropu Hans Kluge i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

Varhelji je podsjetio da je EU u martu ove godine odlučila da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, lideri su podržali revidiranu metodologiju za pregovore o pristupanju, a prije 10-ak dana održan je uspješni samit EU-Zapadni Balkan, s jasnom opredjeljenošću EK da napravi veliki ekonomski i investicioni plan za cijelu regiju.

"Istovremeno smo pojačali saradnju i podršku u rješavanju pandemije COVID-19, u pravom duhu solidarnosti. Ne samo što je EK u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama pripremila značajan finansijski paket od 3,3 milijarde eura za hitnu podršku trenutnim potrebama i naporima za oporavak, već smo regiju povezali i s nizom inicijativa rezervisanih za države članice EU-a. Naš posao se tu ne završava. Lideri su prošle sedmice podržali našu namjeru da na jesen predstavuimo Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan", naveo je Varhelji.

On je dodao da će cilj biti podržati ekonomskii oporavak koji će ujedno približiti regiju EU.

"Prioritete Plana postavili su lideri, s vrlo jakim fokusom na povezanost, posebno u saobraćaju i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Fokusiraćemo se na ekonomiju koja radi za ljude: prioritet će biti stvaranje rasta i radnih mjesta zajedno s podrškom obrazovanju, jačanju sistema zdravstvene i socijalne zaštite, kao i istraživanjima i inovacijama", kazao je Varhelji.

Dodao je da će se Plan se snažno temeljiti na regionalnoj saradnji. "Ovaj ključni element našeg partnerstva zaista se pokazao u doba krize i treba ga nastaviti zajedno s dobrosusjedskim odnosima. Isto vrijedi i za reforme: moramo ih vidjeti sprovedene, posebno kada je riječ o vladavini zakona i borbi protiv korupcije, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave. Uz opipljive i održive rezultate na ovom području moći ćemo i brže ići u pregovorima o pristupanju, što je jedan od glavnih ciljeva naše revidirane metodologije, zajedno s povratkom vjerodostojnosti, snažnijim političkim upravljanjem i predvidivošću", kazao je Varhelji.

Bonus video: