RAZGOVARAO SA LIDERIMA PROSRPSKIH PARTIJA I ORGANIZACIJA

Vučić: Nemam problem da razgovaram sa Ðukanovićem o položaju Srba u Crnoj Gori, teško bi razumjeli pozicije i stavove jedan drugog

"Izuzetno smo obradovani jedinstvom srpskog naroda, i mi vas doživljavamo kao dio ukupnog nacionalnog korpusa, kojem je u ovom trenutku potrebna veća briga. Zbog toga je Srbiji u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori i da se svim legalnim sredstvima bore za svoj nacionalni, duhovni, kulturni i jezički identitet..."
20963 pregleda 105 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.05.2020. 19:28h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da "nema problem" da razgovara sa predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem o položaju Srba u Crnoj Gori, ali da se plaši da bi teško razumjeli stavove i pozicije jedan drugog.

"Plašim se da drugačije razumijemo poziciju - on države Crne Gore i ljudi koje predstavlja, i ja poziciju srpskog naroda za koju sam izuzetno zainteresovan. Teško da bismo razumjeli pozicije i stavove jedan drugog", rekao je Vučić za TV Prva.

On je danas putem video veze razgovarao sa predstavnicima srpskih partija i organizacija koje tvrde da zastupaju interese Srba iz Crne Gore.

Kako je iz Srpskog savjeta saopšteno nakon sastanka, Vučić je kazao da je Srbija spremna da u legalnim okvirima pomogne svojim sunadorinicima u Crnoj Gori, vodeći pritom računa da se ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja druge države.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Nove Andrija Mandić, predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović i Nikola Minić, predstavnici Matice srpske u Crnoj Gori Vladimir Božović i Jelica Stojanović, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, predsjednik Instituta za srpsku kulturu Budimir Aleksić, predsjednik Udruženja srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine Bećir Vuković i direktor Srpske kuće Emilo Labudović.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je govoreći o privođenju i zadržavanju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika u Nikšiću, istakao da je Srbija zbog tog čina bila veoma zabrinuta, "jednako kao što je zabrinuta i zbog progona srpskog naroda i cjelokupne Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

"Zadržavanje od 72 sata koje je određeno vladici Joanikiju i sveštenstvu, niko od nas nije mogao da razumije, ali Srbija i dalje ostaje uz svoj narod", kazao je Vučić.

Saopšteno je i da je Vučić najavio daćče narednih dana uputiti pomoć srpskim nacionalnim, kulturnim i naučnim institucijama Srba u Crnoj Gori, "koja se bave zaštitom identiteta".

Predsjednik Srbije je, kako je saopšteno, rekao i da ne želi da bude preoštar u iznošenju stavova, ali da, ipak, nije siguran da, kako je kazao, neki ne žele da srpski narod u Crnoj Gori ili prihvati asimilaciju, ili ode u Srbiju, kao svoju maticu.

"Izuzetno smo obradovani jedinstvom srpskog naroda, i mi vas doživljavamo kao dio ukupnog nacionalnog korpusa, kojem je u ovom trenutku potrebna veća briga. Zbog toga je Srbiji u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori i da se svim legalnim sredstvima bore za svoj nacionalni, duhovni, kulturni i jezički identitet, kako bi, kao autohton narod, sačuvali sve ono što su vjekovima baštinili na prostorima današnje Crne Gore", rekao je Vučić.

"Željeli smo da kupimo Luku Bar, ali nam to nije bilo dozvoljeno"

On je u razgovoru sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori kazao da će Srbija imati značajan ekonomski rast do kraja godina, i da će prva, kako je kazao, izaći iz ekonmskih problema i "postati vodeća ekonomska zemlja na zapadnom Balkanu".

"U isto vrijeme, u Crnoj Gori će biti potrebno sprovesti značajne reforme ukoliko želi da realizuje vitalne državne projekte", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo i da su bili spremni da kao direktni strani investitor ulože kapital u značajne projekte u Crnoj Gori.

"Željeli smo da kupimo Luku Bar i investiramo u još neke značajne ekonomske potencijale u Crnoj Gori, nudeći više novca od drugih, ali nam to nije bilo dozvoljeno", kazao je Vučić.

Mandić, je, kako je saopšteno, naglasio da nikada od Srbije nije traženo ono što bi bilo u suprotnosti sa interesima Crne Gore i da su sve srpske organizacije izuzetno zadovoljne odnosom aktuelne vlasti u Srbiji prema srpskom narodu u Crnoj Gori.