Odbornici UCG, DF i Demokrata nisu prisustvovali, odbornici SNP napustili sjednicu SO Bijelo Polje

"Kada smo, poslije lokalnih izbora, dobili mandate od svojih sugrađana, nadali smo se da ćemo, svojim radom u lokanom parlamentu doprinijeti unapređenju kvaliteta njihovih života i tako opravdati njihovo povjerenje"
4074 pregleda 23 komentar(a)
Sa sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.05.2020. 13:51h

Odbornici Ujedinjene Crne Gore (UCG), Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore nisu prisustvovali sjednici Skupštine opštine (SO) Bijeo Polje, dok su odbornici Socijalističke narodne partije (SNP) napustili zasijedanje, zbog, kako su istakli, "nastavka nasilja koje aktuelna vlast sprovodi protiv crkve".

"Kada smo, poslije lokalnih izbora, dobili mandate od svojih sugrađana, nadali smo se da ćemo, svojim radom u lokanom parlamentu doprinijeti unapređenju kvaliteta njihovih života i tako opravdati njihovo povjerenje. Danas, nakon skoro dvije godine, smatramo da bi učešćem u radu tog istog parlamenta, ne samo izdali te iste građane, već i da bi indirektno doprinijeli održavanju fašističke klime, koja se evidentno stvorila izglasavanjem sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", ističe se u saopštenju koje su potpisali odbornici UCG, DF i Demokrata koji nijesu prisustvovali sjednici.

Oni su dodali da Crna Gora sve više liči na fašističku tvorevinu, u čijem radu zakonodavnih organa, bi je direktno podržavali, što ne dolazi u obzir, a o tome govore i sledeće paralele:

"Fašisti su u Berlinu 10. maja 1933. godine spalili knjige nepoželjnih autora, među kojima je bila knjiga Hajnriha Hajnea u kojoj je autor napisao: ”Tamo gdje spaljuju knjige, spaljivaće i ljude!" Da obožavatelji lika Tompsona nisu daleko od ovakvog čina, govori i činjenica da su svi naši pisci, u svijetu priznati i prepoznati, protjerani iz čitanki naše djece, samo iz razloga jer su Srbi.

Svijet pamti Kristalnu noć, koja se dogodila 9. novembra 1938. godine, u kojoj su razulareni fašisti pobili na desetine jevrejskih civila, uništili sedam hiljada njihovih dućana i sinagoga. Gospodo iz DPS, vi danas progonite i posljedenje Srbe koji rade u državnim ustanovama, dok svakom malom, vama nepodobnom, privredniku šaljete poreske inspektore, dok dio budžetskih sredstava I narodnog novca prelivate u tajkunske firme, kroz bespotrebne I besmislene projekte betonaže I asfaltiranja, onoga što se već asfaltirali prije samo par godina.

Dvije nedjelje nakon nastanka genocidne NDH, 25. Aprila 1941. godine, nastupa i zabrana ćiriličnog pisma. Vi ste je već odavno prognali iz svih javnih ustanova i javnog servisa.

Pavelićeva NDH je jedina država na svijetu koja je imala zloglasni logor Jastebarsko u kojem su mučena i ubijana srpska djeca. Vi danas, na ulicama naših gradova, prebijate našu djecu, čij je jedini grijeh mirni protest zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva.

Takođe, svjedoci smo represije i zloupotreba svih institucija, pa čak i sudske vlasti, jer je postalo normalno da svako malo naše građane privodite i tamničite, a isključivo Iz razloga jer su prepoznati kao protivnici fašističkog vladajućeg režima.

Za ovu sumornu i tragičnu atmosferu u kojoj se nalazi skoro čitava Crna Gora, isključivog krivca vidimo u DPS-U. Svjesni svog političkog sunovrata i ekonomske agonije koja nas očekuje nakon pandemije koronavirusa, a koji je posljedica vaše vladavine, vi nastavljate polarizovati društvo, zloupotrebljavajući čak i neformalno vanredno stanje. Stvarajući klimu, u kojoj se najbolje snalazite, pokušavate da od vjerujućeg stanovništva napravite neprijatelje, a svjesni činjenice da narod više neće da ćuti i toleriše da mu optimate još jedino što mu je ostalo, a to su svetinje.

Mi smo svjesni, da vaše ponašanje isključivo je posljedica straha koji su prouzrokovali najmirniji, najdostojanstveniji i najduhovniji skupovi, litije.

Sva ova poređenja nisu slučajna, već jasan pokazatelj u kom pravcu nas vodite, i jasan pokazatelj da imate istu matricu kao NDH.

Zbog svega navedenog, vas obavještavamo da ćemo poslušati preporuke vašeg NKT-a, te držati od vas distancu, kako socijalnu, tako i fizičku, moralnu i duhovnu. Svakako smo svjesni da svaki konstuktivni rad sa vama je nemoguć, i da ćete i na ovoj sjednici nastaviti da obmanjujete ovaj narod, kojem se odavno desio egzistencjalni sunovrat.

Takođe, mi, dolje potpisani odbornici, vam dajemo riječ, da nećemo mirno čekati neki novi Aušvic i Jasenovac, kao ni žute trake i crvene traktore", navodi se u saopštenju odbornika.

Bonus video: