Bošković i Krstičević: Pozitivna dinamika rješavanja aktuelnih pitanja u odnosima Crne Gore i Hrvatske

U razgovoru sa kanadskim kolegom, Bošković se zahvalio sagovorniku na sveobuhvatnoj pomoći koju je Ministarstvo nacionalne odbrane Kanade pružilo Crnoj Gori u okviru sprovođenja neophodnih reformi koje su rezultirale punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi
80 pregleda 0 komentar(a)
Damir Krstičević, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Damir Krstičević, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 15.02.2018. 11:10h

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i njegov hrvatski kolega Damir Krstičević izrazili su zadovoljstvo sadržajem i kvalitetom odnosa dvije zemlje na planu odbrane, sa posebnim akcentom na školovanje crnogorskih kadeta i obuke profesionalnih vojnih lica u Hrvatskoj, na zajedničko učešće u NATO misiji Odlučna podrška u Avganistanu, te u okviru Američko-jadranske povelje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Pozitivno je ocijenjena dinamika kojom se rješavaju aktuelna pitanja u bilateralnim odnosima između Crne Gore i Hrvatske i konstatovano da će dvije države nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja", navodi se u saopštenju.

U sjedištu NATO u Briselu danas je okončan dvodnevni sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, a na marginama sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO, Bošković je imao odvojen susret sa Krstičevićem i ministrom nacionalne odbrane Kanade, Hardžitom Sajanom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, drugog dana sastanka, ministri su analizirali do sada ostvarene rezultate po pitanju jačanja kolektivne odbrane Saveza.

"Konstatovan je evidentno značajan napredak po pitanju implementacije odluka donijetih na samitima u Velsu i Varšavi. Na sastanku je bilo riječi i o daljoj realizaciji pojedinačnih aktivnosti predviđenih konceptom odbrane i odvraćanja", kazali su iz Ministarstva odbrane.

U razgovoru sa kanadskim kolegom, Bošković se zahvalio sagovorniku na sveobuhvatnoj pomoći koju je Ministarstvo nacionalne odbrane Kanade pružilo Crnoj Gori u okviru sprovođenja neophodnih reformi koje su rezultirale punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi.

"On je izrazio očekivanje da će se bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade, kao zemalja saveznica, još značajnije produbiti. Sagovornici su razmotrili konkretne modalitete njenog razvoja, posebno u domenu zajedničkog učešća u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku (eFP – Enhanced Forward Presence), u sastavu borbene grupe u Letoniji, u kojoj Kanada ima ulogu vodeće nacije", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: