NI U SRIJEDU NISU RAZMATRALI PRIGOVORE DPS

DIK još bez odluke o novom glasanju u Beranama: Traže da Šaranović ovlasti zamjenika

Dok iz DIK-a nijesu odgovorili kada će razmatrati pritužbe DPS-a, sagovornik “Vijesti” iz te institucije naveo je da odlaganje sjednica zbog bolesti predsjednika ne može voditi automatskom prihvatanju prigovora i ponavljanju glasanja na spornim biračkim mjestima.
3 komentar(a)
Berane izbori, Foto: Zoran Đurić
Berane izbori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.02.2019. 04:09h

Državna izborna komisija (DIK) ni juče nije razmatrala prigovore Demokratske partije socijalista (DPS) na lokalne izbore u Beranama zbog lošeg zdravstvenog stanja predsjednika Komisije Budimira Šaranovića. 

Dok iz DIK-a nijesu odgovorili kada će  razmatrati pritužbe DPS-a,  sagovornik  “Vijesti” iz te institucije naveo je da odlaganje sjednica zbog bolesti predsjednika  ne može voditi automatskom prihvatanju prigovora  i ponavljanju glasanja na spornim biračkim mjestima.  

Sjednica DIK-a započeta u utorak prekinuta je kada je Šaranoviću pozlilo, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Podsjećajući da u Poslovniku DIK-a postoji odredba prema kojoj  predsjednik u slučaju odsustva može da ovlasti drugog člana DIK-a koji će predsjedavati sjednicom.   On je upozorio i da  nije  propisan zakonski  rok u kome je DIK dužna da donese rješenje po donesenoj odluci na sjednici.

“Uz to, da bi se donijela odluka na Komisiji mora se imati šest glasova”, kazao je član DIK-a, navodeći da trenutno nema većine za ponavljanje izbora.

Iz Koalicije “Zdravo Berane”, koja bi  sa Demokratama mogla da formira vlast, juče su saopštili da je  krajnje neprihvatljivo prekrajanje izborne volje građana. 

“U tom pravcu svaka moguća  politički motivisana odluka DIK može dovesti do zaoštravanja političkih odnosa i u Beranama, i u našoj državi”, saopšteno je.

Na izborima održanim 26. januara koalicija “Zdravo Berane” osvojila je 14 mandata, Demokrate četiri, a koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) 17 mandata.