Picula pozvao crnogorsku vlast i SPC na konstruktivan dijalog

"Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje ujedno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. A oni sigurno ne podržavaju obnovu i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalju polarizaciju društva"
4858 pregleda 11 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: European Union
Tonino Picula, Foto: European Union

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula pozvao je na konstruktivan dijalog i smiren pristup u vezi sa tenzijama između crnogorskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Tenzije su uslijedile nakon što je SPC nastavila sa održavanjem molitvenih službi uprkos zabrani okupljanja zbog pandemije COVID-19, što je rezultiralo privremenim hapšenjem biskupa i sveštenika. Događaj je izazvao proteste širom zemlje.

"Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje ujedno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. A oni sigurno ne podržavaju obnovu i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalju polarizaciju društva", naglasio je Picula za European Western Balkans, dodajući da je ovo posebno važno zbog nadolazećih ekonomskih problema koji će se osjetiti u turizmu i cijeloj crnogorskoj ekonomiji.

On je objasnio da je efikasna borba protiv pandemije COVID-19 ukazala na potrebu za većim razumijevanjem među građanima.

"Kao i na potrebu da zajedno radimo na rješavanju problema koji ujedinjuju, a ne razdvajaju, tradicionalno podijeljeno crnogorsko društvo“, ukazao je Picula.

Napetosti u Crnoj Gori su porasle nakon što je krajem decembra parlament usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je direktno usmjeren na imovinu SPC i koji je podstakao proteste.

Podsjeća se i na izjavu evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Olivera Varheljija koji je ove sedmice rekao da je važno naći mirno i evropsko rješenje u Crnoj Gori kada je riječ o slobodi vjeroispovijesti,

"Mislim da država ne može funkcionisati bez poštovanja slobode vjeroispovesti. Pozivam crkvu da poštuje mjere uvedene radi zaštite od koronavirusa jer se tiču bezbjednosti i života vjernika. U isto vrijeme, pozivam vlasti države da obezbijede slobodu vjeroispovesti i tokom krize COVID-19", rekao je Varhelji pred Odborm za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu.

Komesar je dodao da će nastaviti svoj angažman u pokušaju smirivanja situacije i pronalaženja evropskog rešenja za odnose Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

Šefica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon takođe je izrazila zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori.

"Zaista sam zabrinuta zbog okupljanja u Crnoj Gori. Pozivam sve da se suzdrže od nasilja i još veće eskalacije tenzija. Obje zemlje, Srbija i Crna Gora, trebalo bi da grade mostove, a ne da ih ruše “, istakla je Fajon u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Fajon je dodala da Evropski parlament pažljivo prati razvoj događaja i da će nadležni odbor EP raspravljati o situaciji u narednim danima.

Bonus video: