PREDSJEDNIK DEMOSA OČEKUJE PODRŠKU REZOLUCIJI

Lekić: Opozicija da podrži izlazak iz iracionalnog stanja, poslanici vlasti da izađu iz statusa podanika

"Ne mislim da EU treba da arbitrita u unutrašnjima pitanjima Crne Gore, ali EU je uložila puno sredstava i svoj kredibilitet i ne može ostati po strani i pasivno posmatrati haos, dubinu krize u Crnoj Gori"
5355 pregleda 25 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Biljana Matijašević
Sa konferencije za medije, Foto: Biljana Matijašević

Lider Demosa, Miodrag Lekić očekuje da će i opozicija i vladajuća koalicija podržati Rezoluciju o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, instutucionalne i ekonomske krize, kao uslovi za održavanje deemokratskih izbora, koja je u skupštinskoj proceduri.

Rezoluciju su Skupštini predložili Lekić i njegov partijski kolega Neđeljko Rudović.

"Očekujemo da će opozicija podržati ovaj pokušaj izlaska iz iracionalnog stanja u Crnoj Gori, ali ostavljamo svakom pravo da prosudi, nećemo proizvoditi izdajnike. Očekujemo i da u vladajućoj strukturi, ukoliko poslanici vladajuće većine žele da izađu iz statusa podanika kojima se naređuje šta će da glasaju, takođe podrže ovu rezoluciju", rekao je Lekić na konferenciji za novinare.

On očekuje i od Evropske unije (EU) da se na adekvatan način uključi.

"Ne mislim da EU treba da arbitrita u unutrašnjima pitanjima Crne Gore, ali EU je uložila puno sredstava i svoj kredibilitet i ne može ostati po strani i pasivno posmatrati haos, dubinu krize u Crnoj Gori. Toliko je duboka da jedino rast imaju kriminal, korupcija i zaduživanje zemlje. Uostalom naša argumentacija je bazirana na stavovima evropskih adresa i  EU i drugih značajnih zemalja prema tome borimo se za iste vrijednosti i evropske strandarde", naveo je Lekić.

On je kazao da znamo da je vrijeme odmaklo i bilo je još pokušaja, ali Demos rezoluciju nudi kao zajednički zadatak, "bez ikakvog protagnizma Demosa"

Rudović je rekao da predlažući rezoluciju pozivaju na razum na politčkoj sceni Crne Gore jer svako "povampirenje raznih ekstremizama, nacionalizama i od onih koji se lažno zaklinju u Crnu Goru i neiskreno ljube njenu zastavu i od onih koji promovišu nacionalističku, šovinističku primitvnu politiku" je nešto što donosi dugoročnu štetu državi.

"Demos je posvećen snaženju države na konceptu građanskog društva koje baštini vrijednost evropskih demokratija. To podrazumijeva kulturu dijaloga i traženja rješenja umjesto stalne proizvodnje haosa i sukoba. I to je motiv da u ovom delikatnom političkom trenutku predložimo rezoluciju. Zato što se suočavamo sa prilično poraznom stvarnošču, zato što je cijela država pretvorena u slugu vladajuće partije, zato što želimo slobodu izbora i mišljenja i medija, zato što znamo da je vladavina prava uslov za sve pa čak i iole održiv ekonomski razvoj države, zato što imamo u vidu da je izborna godina i da u ovom trenutku ne postoji dogovor o izbornim uslovima", naveo je Rudović.

On je kazao da su rezolucijom predloženi zaključci koje Skupština treba da usvoji.

Među poredloženim zaključcima su da Skupština poziva parlamentame partije na hitan dogovor o uslovima i datumu odrzavanja parlamentarnih izbora, relevantne društvene činioce i EU da daju doprinos uspostavljanju demokratskog sistema u Crnoj Gori i stvaranju ambijenta za iskazivanje slobodne volje na izborima.

"Skupština poziva tužioce i sudije u Cmoj Gori da postupaju isključivo po Zakonu i profesionalnoj savjesti i da odbiju uticaje iz političkih i drugih centara moći. Skupština, shodno domaćim i međunarodnim zahtjevima, poziva Javni servis da izvještava u skladu sa Kodeksom novinara i principima profesionalizma, što treba obezbijediti i neophodnim kadrovskim promjenama u Javnom servisu”, navodi se u rezoluciji.

Jedan od zaključaka je i da Skupština osuđuje sva javna antidemokratska podsticanja na vještačke podjele i mržnju u Cmoj Gori.