Demokrate: Marković da raspusti NKT, opozicija da bojkotuje rad Skupštine

"Naredbe, odluke, uputstva, mjere, su podzakonski akti kojima se danas vlada u Crnoj Gori. Takav način ne samo da zbunjuje javnost, već unosi nesigurnost i pravnu nejednakost"
1867 pregleda 6 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa konferencije za novinare, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.05.2020. 12:41h

Demokratska Crna Gora pozvala je premijera Duška Markovića da raspusti Nacionalno koordinaciono tijelo kako bi se Crna Gora "konačno okrenula vladavini prava i institucija, a ne vladavini pojedinaca".

Aktivista Demokrata, Radenko Lacmanović pozvao je vlast "da konačno počne djelovati u granicama Ustava i zakona, kao i u skladu sa međunarodnim dokumentima".

"Iako formalno nijesmo bili u vanrednom stanju, NKT već dva i po mjeseca vlada pozdakonskim aktima ignorišući obavezu skupštinskog zasjedanja makar i sa zakašnjenjem, te da Vlada održava redovne sjednice. Naredbe, odluke, uputstva, mjere, su podzakonski akti kojima se danas vlada u Crnoj Gori. Takav način ne samo da zbunjuje javnost, već unosi nesigurnost i pravnu nejednakost. Zbog toga smo imali slučajeve hapšenja vladika, sveštenika, pojedinih poslanika, kao i velikog broja građana kojima su na teret stavljena različita krivična djela“, kazao je Lacmanović.

On je problematizovao i objavljivanje spiska osoba koja se nalaze u samoizolaciji ili karantinu.

"Imali smo slučaj javnog žigosanja i progona osobe koja je mimo zakona, navodno, objavila spisak od 62 oboljela lica od koronavirusa. Jasno je da su se objavljivanjem spiska oboljelih i spiska lica u samoizolaciji grubo kršila ljudska prava i zbog toga tražimo od Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da izvrši nadzor kod NKT-a i utvrdi na koji način i po kom pravnom osnovu su ih pribavili i u kom obimu su obrađivani, te da naredi brisanje istih od strane NKT-a i onih koji su im te podatke dostavili. Ovo tražimo zbog mogućnosti zloupotrebe podataka u svrhu predizborne kampanje od strane DPS-a", kazao je Lacmanović.

Radenko Lacmanović
Radenko Lacmanović(Foto: Demokratska Crna Gora)

Dodao je da je "oličenje pravne nesigurnosti i pravne nejednakosti" i predsjednik Crfne Gore Milo Đukanović "koji se odavno ne ponaša u skladu sa propisanim Ustavnim ovlašćenjima".

"Đukanović sa pozicije lidera DPS-a neiskreno poziva na dijalog i crkvu i sve opozicione subjekte po principu: "može biti razgovora ali samo po mojim pravilima i na način koji ja propišem". Ipak, on bi morao znati da se partijski program ne realizuje sa pozicije predsjednika države već sa pozicija u Vladi i Skupštini. Zbog toga sve njegove pozive doživljavamo kao neiskrene i smatramo ih kupovinom vremena za račun partije kojoj služi a ne države koju bi trebalo da predstavlja", rekao je Lacmanović.

Poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Danilo Šaranović, kazao je da se na samo nekoliko mjeseci od isteka četiri godine od kada su održani posljednji parlamentarni izbori, Crna Gora faktički nalazi u vanrednom stanju.

"Uslovi za održavanje izbora su drastično pogoršani, a ambijent za njihovo održavanje nikada nije bio gori. Takođe smo svjedoci da je epidemija koronavirusa do kraja ogolila namjere DPS vlasti, ali i suštinu njihovog odnosa prema državi i njenim građanima. Koronavirus je DPS-u, pored ostalog, poslužio i kao ogrtač za pripremu, još jednog u nizu, pokušaja izborne krađe. Suspendujući Ustav i većinu nadležnih državnih institucija za te potrebe je iz reda članova Predsjedništva i Glavnog odbora "skrojen" izborni štab DPS-a, formalno poznat kao Nacionalno koordinaciono tijelo".

Danilo Šaranović
Danilo Šaranović(Foto: Demokratska Crna Gora)

Šaranović je naveo i da se uoči parlamentarnih izbora veliki broj državnih institucija nalazi u v.d. stanju.

"Podsjećamo i na jednostrani izbor predsjednika Državne izborne komisije i nezakonito formiranje Savjeta Agencije za spječavanje korupcije, koja mjesecima ne može da izabere direktora. Pored ovog, Sudski savjet ulazi u treću godinu sa nelegitimnim sastavom, i dalje nemamo izabranog VDT-a, a Ustavni sud koji rješava izborne sporove nema predsjednika, već neustavnu i nezakonitu funkciju "predsjedavajuće". Sa druge strane, za DPS postoje demokratija i fer i pošteni izborni uslovi čak i kada poslušnici režima u uniformama, štiteći DPS izborne kriminalce, a ne državu, prebijaju djecu, žene, hapse poslanike i crkvene velikodostojnike, istovremeno štiteći građevinski lobi i cjelokupnu tajkunsku mrežu kao armaturu vlasti", naveo je Šaranović.

Dodaje da nakon izvještaja Fridom hausa, izjave ambasadorke SAD u Podgorici i poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon je jasno "da ne postoje demokratski postulati ni na elementarnom nivou i nema ni minimalnih uslova za fer, slobodne, demokratske i poštene izbore".

"Smatramo da opozicija treba da ima jedinstven pristup u sedam tačaka, a to su bojkot parlamenta, međusobno nenapadanje, čuvanje opozicionih opština, insistiranje na dogovoru Vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama kako bi zakon bio prihvatljiv za sve konfesije, insistiranje na odlaganju izbora do stvaranja uslova za njihovo održavanje, aktivna medijacija međunarodne zajednice u postupku kreiranja rješenja za slobodne izbore i ispunjenje svih uslova neophodnih za održavanje slobodnih izbora", zaključio je Šaranović.

Bonus video: