ASK: Od raspisivanja predsjedničkih izbora kontinuirano pratimo ispunjavanje zakonskih obaveza

Iz ASK-a su saopštili da su za prva dva sedmodnevna perioda od dana raspisivanja izbora sve budžetske potrošačke jedinice objavile analitičke kartice sa računa u svom posjedu
50 pregleda 2 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 14.02.2018. 15:06h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) od raspisivanja predsjedničkih izbora kontinuirano prati ispunjavanje zakonskih obaveza i usmjerena na stalnu kontrolu i komunikaciju sa obveznicima, saopštili su iz te institucije.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiju i ASK da povećaju transparentnost izbornog procesa i odgovorno pristupe obavljanju svih važnih aktivnosti koje se tiču predsjedničkih izbora.

Iz ASK-a su kazali da od dana raspisivanja predsjedničkih izbora kontinuirano prate ispunjavanje zakonske obaveze sedmodnevnog izvještavanja o potrošnji budžetskih potrošačkih jedinica na državnom i lokalnom nivou, odnosno izdatim putnim nalozima, kao i petnaestodnevnog izvještavanja o socijalnim davanjima i potrošnji budžetske rezerve.

“Cilj tih aktivnosti je transparentnost upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, te je stoga Agencija postavila kao prioritet da svi pomenuti sedmodnevni i petnaestodnevni izvještaji budu objavljeni i dostupni javnosti”, naveli su u reagovanju.

Agencija je, kako su istakli, usmjerena na stalnu kontrolu i komunikaciju sa obveznicima zakona i njihovo eventualno upozoravanje u cilju objavljivanja pomenutih izvještaja.

Iz ASK-a su saopštili da su za prva dva sedmodnevna perioda od dana raspisivanja izbora sve budžetske potrošačke jedinice objavile analitičke kartice sa računa u svom posjedu.

U Agenciji, kako su rekli, pretpostavljaju da se podaci CDT-a o organima koji nijesu objavili izvještaje odnose na dan isticanja trećeg sedmodnevnog roka za njihovo objavljivanje.

S tim u vezi, Agencija ističe da je upozorila sve obveznike koji na taj dan nijesu objavili izvještaje i da su, nakon upozorenja Agencije, svi obveznici ispunili svoje zakonske obaveze, odnosno objavili ili dostavili izvještaje Agenciji.

Oni su objasnili da će, zbog potrebe lakšeg pristupa tim izvještajima na internet stranicama obveznika zakona, krajem sedmice objaviti spisak obveznika objavljivanja sedmodnevnih i petnaestodnevnih izvještaja, osnovne podatke koji se navode u njihovim izvještajima, i linkove na kojima se mogu naći izvještaji.

Kako su istakli, ASK je pripremila i sprovodi Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju sa predsjedničke izbore, a koji će objaviti nakon sjednice Savjeta na kojoj će se raspravljati o tom dokumentu.

Agencija je, kako su podsjetili, objavila i planove kontrola za sve prethodne izborne procese.

Iz ASK-a su ukazali da je direktor te institucije formirao Radnu grupu za praćenje izbornog procesa koja održava redovne sastanke.

"Pozivamo sve zainteresovane strane, uključujući i NVO, da prisustvuju tim sastancima i iznesu svoje sugestije, nalaze i eventualne sumnje u nepoštovanje zakona tokom izborne kampanje, kako bi Agencija odmah preduzela zakonske mjere, a javnost bila tačno informisana o aktivnostima ovog organa u kontroli finansiranja izborne kampanje", zaključili su iz ASK-a.

Bonus video: