Građani ne vjeruju državi, pa pomoć traže od EU

Od Delegacije u Podgorici najviše je tražena novčana pomoć, a upućivane su i pritužbe na funkcionisanje sudstva i tužilaštva, kao i na kršenja ljudskih prava
13904 pregleda 13 komentar(a)
Građani se žale i na korupciju, probleme pri zapošljavanju: Glavni pregovarač Aleksandar Drljević i Orav, Foto: Saša Matić
Građani se žale i na korupciju, probleme pri zapošljavanju: Glavni pregovarač Aleksandar Drljević i Orav, Foto: Saša Matić

Delegacija Evropske unije u Podgorici primila je u posljednjih pet godina 854 zahtjeva za pomoć od crnogorskih građana, pokazuju podaci dostavljeni “Vijestima”, što, kako smatraju u NVO sektoru nije iznenađenje s obzirom na nisko povjerenje u institucije države.

Prema podacima Delegacije broj zahtjeva se od 2015. do 2019. godine smanjio, ali ipak u 2019. pokazuje tendenciju rasta.

Delegacija je u 2015. godini primila 27 pisama i zahtjeva za pomoć građana Crne Gore, u 2016. godini 215, u 2017. godini 164, u 2018. godni 73, a u prošloj 132.

Građani su se Evropljanima najviše obraćali tražeći novčanu pomoć, ali i da se žale na funkcionisanje domaćih institucija, sudstva i tužilaštva, kao i na kršenja ljudskih prava. Bilo je žalbi na korupciju, zaštitu životne sredine, lokalne institucije i probleme pri zapošljavanju, penzionisanju i ostvarivanje prava na restituciju.

“Delegacija nije nadležna da reaguje u individualnim slučajevima i građane upućujemo na korišćenje svih raspoloživih sredstava unutar države ili, ako su u pitanju ljudska prava, na Sud u Strazburu, nakon što iskoriste sve pravne instance u Crnoj Gori”, objasnili su iz Delegacije svoje nadležnosti kada su žalbe građana u pitanju.

Dodaju da Delegacija EU odgovara na svako pismo koje primi u roku od 15 radnih dana, po pravilu EU institucija.

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković Đurović kaže da nije iznenađenje da se građani obraćaju Delegaciji EU sa raznim zahtjevima.

Žalbe i zahtjevi građana Delegaciji EU od 2015. do 2019. godine
Žalbe i zahtjevi građana Delegaciji EU od 2015. do 2019. godine(Foto: Jasna Kalač)

“Povjerenje građana u institucije Crne Gore ima uglavnom opadajući trend, dok istraživanja pokazuju značajan stepen povjerenja građana u Delegaciju EU (značajno veći nego, na primjer, u političke partije, a veći i u odnosu na Vladu ili predsjednika). Takođe, i NVO u Crnoj Gori uživaju veće povjerenje od pomenutih institucija ili partija”, rekla je direktorica CRNVO “Vijestima”.

Navodi da institucije koje bi trebalo najviše da štite prava građana u najosjetljivijim pitanjima (Agencija za sprečavanje korupcije, pravosudne institucije) imaju nedopustiv upliv politike na njihov rad.

“O tom uticaju i ranjivosti ovih institucija se već jasno govori u dokumentima relevantnih međunarodnih adresa. Ovakve, zarobljene institucije ne mogu biti institucije građana/ki. Važan razlog je takođe i tromost administracije, koja neefikasno postupa po zahtjevima i pitanjima”, kazala je Novaković.

Zato će se, kako smatra, građani i dalje obraćati Delegaciji EU ili drugim međunarodnim adresama, kao i nevladinim organizacijama, jer očekuju da će ti odgovori biti blagovremeni i objektivni.

“Ipak, ni Delegacija EU, NVO, niti druge međunarodne adrese ne mogu i ne treba da budu zamjena nadležnim institucijama, koje jedino uz profesionalizaciju i striktnu primjenu zakona jednako prema svima mogu odgovoriti na potrebe građana, koji ih upravo zbog toga finansiraju”, poručila je Novaković Đurović.

Delegaciji EU su se žalile i političke partije, najčešće zbog izbora i sprovođenja izbornih zakona, a u skorije vrijeme zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Nadgledaju i podržavaju napredak u pravcu EU integracije

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je počela da radi u novembru 2007. godine. Misija Delegacije je, kako je navedeno na njenom web sajtu, da slijedi politike EU i predstavlja Uniju u Crnoj Gori u skladu sa politikom njenog sjedišta u Briselu.

“Mi nadgledamo i podržavamo napredak u pravcu EU integracije. S tim u vezi, obezbjeđujemo značajnu finansijsku pomoć koja se realizuje u skladu sa principima zdravog upravljanja finansijskim sredstvima. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je odgovorna za upravljanje EU Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA) koji pokriva period od 2007. do 2013. godine, kao i za IPA II koji pokriva period od 2014. do 2020. godine. Delegacija trenutno vodi preko 200 projekata EU pomoći. Ovi projekti podržavaju reformske napore Crne Gore na njenom putu ka EU”, navedeno je na sajtu Delegacije čiji je šef Aivo Orav.

Bonus video: