Demokrate: Ubistvo Jovanovića najveća mrlja na licu Crne Gore, nikom nije garantovana bezbjednost

Demokrate poručuju da jedna rečenica Duška Jovanovića koja je i danas citirana na naslovnici lista čiji je bio glavni i odgovorni urednik, odnosi se na ondašnju državu, ali itekako opisuje i sadašnju: "Ako te država odluči ubiti, džaba ti sva obezbjeđenja"

2068 pregleda 0 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Ubistvo vlasnika i glavnog urednika Dnevnog lista "Dan" ostaje najveća mrlja na licu Crne Gore, a nerazješenje tog ubistva trajni spomenik nesposobnosti institucija da čine ono što im je posao, saopšteno je večeras iz Demokratske Crne Gore.

Crnogorski istražitelji ni nakon 16 godina nijesu otkrili ko je 27. maja 2004. u Podgorici ispalio smrtonosne hice u Jovanovića.

"Činjenica da se ni za 16 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dnevnih novina "Dan" ne zna puna istina ni o izvršiocima, kamoli nalogodavcima atentata na njega, najrječitije govori o stanju slobode medija i slobode uopšte u Crnoj Gori. Teško je oteti se utisku da su negativni izvještaji relevantnih međunarodnih organizacija o stanju demokratije u Crnoj Gori koje ovih dana dobijamo, još i blagi u ocjenama ovdašnjeg hibridnog režima u poređenju sa stanjem koje je ovdje objektivno prisutno", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije pitaju da li je moguće govoriti i o kakvoj demokratiji u zemlji gdje se najprije, ubije urednik jednih dnevnih novina, a potom ne učini ništa da se ni počinioci, niti naručioci tog gnusnog i kukavičkog čina privedu k poznaniju prava?

"Sjećanje na Duška Jovanovića ostaje, zauvijek, na ponos svim novinarima i drugim poslenicima javne riječi i primjer kako se čuva čast novinarskoj profesiji. Jedna rečenica Duška Jovanovića koja je i danas citirana na naslovnici lista čiji je bio glavni i odgovorni urednik, odnosi se na ondašnju državu, ali itekako opisuje i sadašnju: "Ako te država odluči ubiti, džaba ti sva obezbjeđenja". Slučaj ubistva Duška Jovanovića, uz njegovo nerješavanje do dana današnjeg poručuje nam da nikom od nas nije garantovana bezbjednost", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: