ABazović razgovarao sa velikim brojem evropskih zvaničnika

URA kontaktirala Bilčika, Varheljija, Piculu, Lajčaka: Izbori bez reforme nemaju nikakvog smisla

"Održavanje izbora u ovakvim uslovima, koji su čak mnogo gori nego 2016. godine, nema apsolutno nikakvog smisla i ne znače rješavanje, već produbljivanje političke krize. Državu su od tada zadesile nove afere, a mi nismo dobili ni politički, ni sudski epilog nijedne od njih. Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), Ustavni sud i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) su u v.d. stanju, dok smo imali više nego sporni izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK)"

2625 pregleda 12 komentar(a)
Evropski zvaničnici, Foto: URA
Evropski zvaničnici, Foto: URA

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, u prethodnim danima kontaktirao je veliki broj evropskih zvaničnika, koje je upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori i zatražio medijaciju i pomoć Evropske unije (EU) „ukoliko žele da izbjegnemo scenario Albanije i Srbije“.

Abazović je kontaktirao predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Dejvida Sasolija, komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, izvjestioce Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimira Bičkika i Tonina Piculu, specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i druge zvaničnike EU zadužene za evropske integracije Crne Gore.

Abazović je u ponedeljak imao i video konferenciju sa predsjednikom Evropskih zelenih (EZ) Tomasom Vajsom, koja je održana par sati prije sastanka evropskih zvaničnika, koji su razmatrali situaciju na Zapadnom Balkanu. Juče je ostvarena komunikacija i sa kabinetom predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, koji je takođe izrazio spremnost za dijalog povodom predloženih tema.

U Građanskom pokretu URA ukazuju da su predstavnici EU zainteresovani za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori, ali da je „ovo posljednja šansa da se, kroz medijaciju i pomoć EU pokrenu hitne reforme, neophodne za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori“.

„Jer održavanje izbora u ovakvim uslovima, koji su čak mnogo gori nego 2016. godine, nema apsolutno nikakvog smisla i ne znače rješavanje, već produbljivanje političke krize. Državu su od tada zadesile nove afere, a mi nismo dobili ni politički, ni sudski epilog nijedne od njih. Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), Ustavni sud i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) su u v.d. stanju, dok smo imali više nego sporni izbor predsjednika Državne izborne komisije (DIK). Sve to, a i brojne druge javne afere, ukazuju da se u Crnoj Gori ne mogu održati fer i slobodni izbori bez stvaranja potrebnog ambijenta, a da je ovo posljednja šansa da i CG ne ponovi scenario Albanije i Srbije, u kojima gotovo sva opozicija bojkotuje parlamentarne izbore“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

U pokretu URA ističu da će nastaviti komunikaciju sa navedenim evropskim zvaničnicima, jer vjeruju „da nikome, sem Demokratskoj partiji socijalista (DPS), nije cilj da Crna Gora nastavi putem stagnacije i autokratije.

„U prilog tim tvrdnjama govore brojne afere i nepobitni materijalni dokazi, ali i izvještaj renomirane međunarodne organizacije „Freedom House“, koji je prije svega nekoliko nedelja Crnu Goru okarakterisao kao „hibridni režim“, čime smo izgubili ionako slab status „demokratske države“. Takođe, za sve ove godine nisu ispunjene ni preporuke OEBS-a, šta dodatno govori u prilog gore navedenim tvrdnjama“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Preporučujemo za Vas