Još se ne zna ko će kod Brajovića na sastanak o izbornom procesu

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je “Vijestima” da nemaju razloga da se sastaju niti o čemu da razgovaraju sa onima koji su razbili rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i koji su izigrali Briselski plan

1280 pregleda 5 komentar(a)
Očekuje transparentnost izbornog procesa: Brajović, Foto: Savo Prelević
Očekuje transparentnost izbornog procesa: Brajović, Foto: Savo Prelević

Većina lidera parlamentarnih političkih stranaka još se ne izjašnjava da li će se odazvati pozivu predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da u ponedjeljak razgovaraju o izbornom procesu.

Demokrate i Građanski pokret URA neće doći na sastanak, predsjednik Demosa Miodrag Lekić će naknadno odlučiti, dok lideri partija u okviru Demokratskog fronta, kao ni iz Ujedinjene Crne Gore i Socijaldemokratske partije juče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

Brajović je u pozivu naveo da je u susret predstojećim parlamentarnim izborima neophodno da svi učesnici političkog života daju doprinos većoj transparentnosti sveukupnog izbornog procesa i uvijek poželjnom poboljšanju izbornog ambijenta, uvažavajući međunarodne standarde i najbolju demokratsku praksu.

Izražava se očekivanje da će se otvorenim dijalogom doći do konstruktivnih rješenja.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je “Vijestima” da nemaju razloga da se sastaju niti o čemu da razgovaraju sa onima koji su razbili rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i koji su izigrali Briselski plan.

Pojasnio je da nemaju razloga da se sastaju sa onima koji nijesu formalno predali niti jedno jedino rješenje za izmjenu izbornog zakonodavstva, sa onima koji su donijeli antievropski, anticrnogorski i anticivilizacijski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, sa onima koji dijele ljude na vjere i nacije, sa onima koji političkom korupcijom pokušavaju preuzeti vlast u Budvi i sa onima koji su odbili njihovih 200 rješenja i 16 zakonskih projekata bez jednog jedinog argumenta.

Miodrag Lekić je kazao da sumnja da je ovaj poziv opet realizacija nekog plana u vrhu vladajuće stranke, s ciljem trajanja konfuzije i statusa kvo u oblasti izbornih uslova, te će odluka o njegovom dolasku zavisiti od odgovora koji će dobiti od Brajovića na pitanje: “Da se javno odredi prema ozbiljnom i javno odgovornom predlogu Rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize kao uslova za održavanje demokratskih izbora kao mapi puta, koju bi realizovale sve demokratske političke snage, uz odgovarajuću saradnju sa Evropskom unijom”.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da njegov dolazak zavisi od procjene da li će se na tom sastanku nešto moći postići u vezi fer i slobodnih izbora, ali i od stava ostalih lidera.

GP URA i Damjanović u petak kod premijera

Premijer Duško Marković je za petak zakazao nastavak prekinutih razgovora u okviru inicijative “Savez za Evropu”. Sa premijerom će razgovarati predstavnici Građanskog pokreta URA i predstavnik Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović, saznaju “Vijesti”.

„URA je cijelo vrijeme pokušala da bude konstruktivan činilac i da predlaže konkretna rješenja. Tako će biti i ovog puta na sastanku sa premijerom“, poručio je predsjednik GP URA Dritan Abazović nakon sastanka sa ambasadorkom Velike Britanije Elison Kemp.

Bonus video: