Demokrate: DPS tajno predložio zakon za nastavak izborne krađe

„Umjesto toga, DPS bez ikakve najave, tajno stavlja u proceduru jednostrano izrađen Predlog zakona koji omogućava nastavak izborne krađe, u određenim segmentima i većem nivou nego prethodnih godina“, kaže se u reagovanju poslaničkog kluba Demokrata

3390 pregleda 8 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora optužila je danas Demokratsku partiju socijalista (DPS) da je tajno uputila u skupštinsku proceduru jednostrani Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika koji, kako se ocjenjuje, omogućava nastavak izborne krađe.

Podsjeća se da se ovaj zakon usvaja dvotrećinskom većinom u Skupštini Crne Gore, kao rezultat konsenzusa ili najvećeg stepena saglasja o elementarnim uslovima, procedurama i organima za sprovođenje izbora.

„Umjesto toga, DPS bez ikakve najave, tajno stavlja u proceduru jednostrano izrađen Predlog zakona koji omogućava nastavak izborne krađe, u određenim segmentima i većem nivou nego prethodnih godina“, kaže se u reagovanju poslaničkog kluba Demokrata.

Ocjenjuje se da je u pitanju amaterski pokušaj fingiranja izbornih reformi nakon kukavičke opstrukcije, a potom i obesmišljavanja rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Podsjeća se da je u Kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije propisano da temeljni elementi izbornog zakona, posebno izborni sistem ne smiju biti predmet izmjena u izbornoj godini.

„Sada je potpuno jasno zbog čega je DPS pobjegao od sveobuhvatnih izbornih reformi prošle godine i zašto je aktivirao Zakon o slobodi vjeroispovijesti“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, DPS je pobjegao od Predloga zakona o izboru odbornika i poslanika koji je predložen od Demokratske Crne Gore kao rezultat sistematizovanja najbolje međunarodne prakse.

„A sada, nekoliko mjeseci uoči roka za održavanje parlamentarnih izbora jednostrano procesuira partijski zakon sadržinski sračunat na još jedno prekrajanje izborne volje građana“, kaže se u saopštenju poslanika Demokrata.

Demokrate ističu da nema uslova ni za formalno zakonito održavanje izbora jer izborni zakon propisuje da se identitet birača dokazuje biometrijskom ličnom kartom, koje nema u pravnom sistemu.

„Zato DPS pokušava u svom predlogu da tu normu eskivira predlaganjem normativnog rješenja koje je nekoliko koraka unazad, kako bi se putem obične plastične kartice produkovale serije fantomskih birača“, kaže se u reagovanju.

Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika dostavljen je parlamentu 26. maja.

Predlagači su Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Andrija Popović, Adrijan Vuksanović, Nikola Rakočević, Jovanka Laličić, Ervin Ibrahimović, Miloš Nikolić, Danijel Živković i Boris Mugoša.

Bonus video: