NAČIN ZA BOLJE POZICIONIRANJE NA IZBORIMA

Dačićeve izjave o Crnoj Gori: Nacionalistička retorika, ponaša se kao Milošević

Zbog tenzija u Crnoj Gori u srpskoj javnosti su se brojni poltičari oglašavali, kako bi iznijeli svoje viđenje stanja u Crnoj Gori i položaja Srba u njoj. Već tradicinalno, kad je izborna godina, određeni politički akteri među kojima je i Ivica Dačić, izjavama dodatno podižu temperaturu u regionu podstičući nacionalizam, piše Nova.rs

19786 pregleda 33 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Pojačana nacionalistička retorika Ivice Dačića u predizbornim kampanjama koja često asocira na huškačke nastupe njegovog političkog oca Slobodana Miloševića uobičajena je pojava i predstavlja njegov način da se bolje pozicionira na narednim izborima, smatraju sagovornici portala Nova.rs.

Taj portal piše da je nekada je povod za patriotsko busanje u grudi koje privlači dio glasača iz nacionalističkog biračkog tijela bila Hrvatska, Bosna ili Sjeverna Makedonija.

"Zbog tenzija u Crnoj Gori u srpskoj javnosti su se brojni poltičari oglašavali, kako bi iznijeli svoje viđenje stanja u Crnoj Gori  i položaja Srba u njoj. Već tradicinalno, kad je izborna godina, određeni politički akteri među kojima je i Ivica Dačić, izjavama dodatno podižu temperaturu u regionu podstičući nacionalizam", piše Nova.rs

Dačić je govoreći o mjeri koju je Crna Gora donijela da u tu zemlju ne mogu da uđu građani zemalja koje imaju više od 25 zaraženih koronavirusom na 100.000, među koje spada i Srbija, rekao da takva mjera treba da ostane cijelu godinu.

„Što se mene tiče, nek ostane ova mjera za Crnu Goru za cijelu godinu, da se malo naši opamete. Onaj ko vas hoće, on će sigurno da otvori granice… Srećan vam put, samo ne dirajte Srbe", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije sugerišući time da odluka Crne Gore nema veze sa epidemiološkom situacijom već mržnjom Crnogoraca prema Srbima, piše Nova.rs

Taj portal navodi da je Dačić nimalo diplomatski izjavio da vlada Mila Đukanovića “namjerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore”. Zatim je u jednoj od izjava ponovo zaprijetio Crnogorcima u Srbiji.

“Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu”, rekao je ministar.

Nova.rs piše da je Dačić čak, prije desetak dana, toliko potpirio ionako zapaljivu situaciju riječima da se došlo do “maltene bratoubilačkog rata Srba i Crnogoraca” i konstatuje da se zbog ovakvih izjava često se u javnosti može čuti da se Dačić ponaša kao mali Sloba.

Milošević
Miloševićfoto: AP

Velebit: Dačić i ranije davao problematične izjave

Politikolog Vuk Velebit ističe da je Dačić i ranije davao problematične izjave, te da njegovo ponašanje ne priliči funkciji koju obavlja.

"Na Balkanu su izbori, skoro uvijek, povod za jačanje nacionalizma i potpirivanje tenzija, jer je to način da se učvrsti biračko tijelo stranaka koje su na vlasti. Tako i za Ivicu Dačiću, za kojeg nije ni sigurno da li ima neku ideologiju, ovo predstavlja način da ojača dio svog biračkog tijela time što će iznosti različite nacionalističke stavove”, ističe Velebit, dodajući da je Aleksandar Vučić skrajnuo Dačića sa političke scene te da njegovi javni istupi predstavljaju pokušaj da dobije bilo kakvu pažnju javnosti.

“Izjave Dačića, ali i drugih političara u regionu, koji na nacionalizmu grade svoju politiku, ne mogu doprinijeti miru i stabilnosti, već samo dodatnim tenzijama. Najgore je to što će posljedice uglavnom trpjeti građani regiona i privrednici, koji su često sputani izjavama i tenzijama koje stvaraju političari”, objašnjava Velebit.

Božović: Kontinuitet od devedesetih

Sociolog Ratko Božović kaže da je primjetno da Dačić već duže vrijeme diskvalifikuje Crnogorce te da se od njega ne može očekivati neki razuman stav po ovom pitanju.

On malo preciznije objašnjava zašto se stiče utisak da je Dačić mali Sloba.

“Sjetite se samo one njegove izjave da treba protjerati Crnogorce iz Srbije. On kao da je zadužen za takve izjave ili je to neki njegov unutrašnji poriv. To jeste neki kontinuitet od devedesetih godina kada je političkom scenom i Dačićevom partijom upravljao Slobodan Milošević”, smatra Božović.

On objašnjava da je glavni razlog ovakvog Dačićevog odnosa prema Crnoj Gori pridobijanje birača.

“Na nacionalizmu se dobijaju glasovi, a u Srbiji bez nacionalizma skoro da nema pobjeda. Moguće je da takva retorika dovede do pogoršanja odnosa i poslije izbornog perioda, ali to u ovom trenutku njima nije važno. Sada nije važno šta jeste već kakva se slika manipulacijom šalje biračima. Umjesto razumnih argumenata sada se govori o ugroženosti Srba, kao da su svi na Srbe napali”, zaključuje Božović.

Jakšić: Nacionalizam nije samo Dačićeva receptura

S druge strane, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, smatra da koketiranje sa nacionalizmom u predizbornoj kampanji ne predstavlja samo Dačićevu “recepturu” kako bi se posebno istakao, već da je nacionalizam za brojne srpske političare kao “anitibiotik širokog dejstva”.

“Najistaknutiju ulogu ‘nacionalisitčkih megafona’ u predizbornim kampanjama imaju dva veoma bitna ministra – spoljnih poslova i odbrane. Dačić i Vulin prednjače u tome. Ako analizarate Vučićeve izjave, vidjećete da im je on dao taj zadatak, kako bi sjutra u Briselu rekao da se zalaže za dobrosusjedske odnose. To su njegovi pitbulovi koji obavljaju taj posao”, opisuje Jakšić i napominje da su loši odnosi između država u regionu, rezultat dugotrajne “radijacije” nacionalizma i da zbog toga nije moguće imati bolju komunikaciju.

“Srbija je tu u samom vrhu. Za razliku od drugih zemalja, koje svoje bilateralne probleme rješavaju, naša zemlja je usamljena kao država koja ima problema sa svima u regionu, osim sa vlastima autokratske Mađarske”, zaključuje Jakšić.

Preporučujemo za Vas